Последни новини
Home / Законът / Благовест Пунев: И Панагюрското съкровище може да се придобие по давност от частни лица

Благовест Пунев: И Панагюрското съкровище може да се придобие по давност от частни лица

Defakto.bg
Благовест Пунев, бивш конституционен съдия, сега председател на Арбитражния съд при БТПП.

Промени в законодателството и решение на КС легитимират частната колекция на Божков като законна, каза бившият конституционен съдия

Промяна в законодателството още през 1998 година е помогнала  частната колекция с антики на Васил Божков да се легаризира като  законна. Това  заяви Благовест Пунев, бивш конституционен съдия, в предаването „Лице в Лице“ на  бТВ.

Той припомни, че през  септември 2009 г.  Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за културното наследство и на практика узакони  частните колекции с антики.

Производството пред Конституционния съд бе инициирано от тогавашния омбудсман Гиньо Ганев, койте  поиска да бъдат обявени за противоконституционни две разпоредби от Закона за културното наследство.   Едната регламентираше  идентификацията и регистрацията на културни ценности, която омбудсманът  смяташе, че  ограничава  неприкосновенността на частната собственост. Другата атакувана разпоредба посочваше тесен кръг от уникални движими вещи с художествено и научно значение ( в земята, на повърхността или под водата), които тогава можеха да бъдат само „държани“, не не и да се придобиват от частни лица, включително и с  изтичане на 5-годишна  давност.

Конституционният съд обяви и двете разпоредби за  противоконституционни, но  Благовест Пунев  направи  съществено уточение по повод взетото решение – през 1998 г. по времето на управление на Иван Костов, ( който сега критикува акта на КС ),  от Закона за държавната собственост археологичните обекти бяха изключени от  обхвата на публичната държавна  собственост.   „Щом са извадени  от  публичната  държавна собственост, тези артефакти могат да бъдат предмет на всякакви сделки„,  каза бившият съдия,  който заедно с още един колега е останал на особено мнение.

В резултат собствеността на един артефакт, аналогичен по значимост на Панагюрското съкровище, може да се придобива по давност от частни лица,  заяви  Пунев.  Щом не са публична собственост тези артефакти ( каквито са в колекцията на Васил Божков) могат да бъдат придобивани на общо основание,  заключи той.

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.