Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд отмени цялата наредба за книжата по заповедното производство

Върховният административен съд отмени цялата наредба за книжата по заповедното производство

Defakto.bg

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени изцяло Наредба №6 за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство, с изключение на чл. 4 и чл. 9. Решението е на върховните съдии Соня Янкулова – председател и докладчик, Калина Арнаудова и Весела Андонова. Наредбата е от 2008 г.

Цялостната отмяна идва, след като по жалби на граждани два състава на ВАС вече отмениха окончателно два текста от нея заради груби нарушения на правилата – приети, без да е проведено никакво предварително обществено обсъждане. Сегашното дело вече е по протест на Върховната административна прокуратура срещу цялата наредба.

Междувременно Министерството на правосъдието изготви проект на нова наредба за книжата във връзка със заповедното производство и го мотивира с последните мащабни промени в Гражданския процесуален кодекс, свързани с исковете срещу потребители, които предвидиха включително спиране на незабавно изпълнение и отхвърляне на искане за издаване на заповед за изпълнение. До новия проект, срокът за обсъждането на който изтече, най-вероятно се е стигнало и заради отмяната на текстовете от действащата наредба.

Сегашното решение на трите върховни съдийки още не е достъпно, заличават се личните данни. Но, според съобщението на ВАС, основанията за отмяна на целия нормативен акт са същите като в предното дело – проектът не е публикуван за обществено обсъждане, липсват и мотиви към разпоредбите.

Съобщението на ВАС:

„При издаването на оспорената Наредба №6 (без чл. 4 и чл. 9) министърът на правосъдието е допуснал нарушение на изискването за форма и на административнопроизводствените правила, които са съществени. Поради тази причина наредбата в оспорената част подлежи на отмяна.

Съдът е установил, че през 2008 г. органът не е публикувал на официалната интернет страница на Министерство на правосъдието проекта на Наредба №6. Това е безспорно нарушение на административнопроизводствените правила. В случая нарушението е съществено, тъй като е довело до нарушаване на принципи, чиято цел е гарантиране на правата и на законните интереси на правните субекти, адресати на процесните разпоредби.

Според върховните съдии съществено нарушение също е и липсата на мотиви по отношение на разпоредбите, които съдържат правила за поведение – приложенията към чл. 3, 5, 6 и 7 от наредбата. Липсата на мотиви не дава възможност да се прецени спазването на принципите на обективност и стабилност, които в конкретния случай се проявяват в обема на информацията, съдържаща се в процесните образци, както и в начина на нейното представяне.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.“

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.