Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет, който ще наблюдава борбата с корупцията и върховенството на закона, ще бъде избиран публично

Гражданският съвет, който ще наблюдава борбата с корупцията и върховенството на закона, ще бъде избиран публично

Defakto.bg

Правителството е изменило Постановление № 240 , с което през септември миналата година бе създаден механизъм за осъществяване на мониторинг на национално равнище по показателите върховенство на закона, съдебна реформа, борба с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ план и борба с организираната престъпност.   Мярката е в отговор на препоръките на  Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка,  а националният мониторингов механизъм ще се осъществява чрез Съвет за координация и сътрудничество, като  институциите от различните власти,  ще представят информация за напредъка, съобщи пресцентърът на МС.

Предвидено е и  създаването на Гражданският съвет, който ще осъществява гражданско наблюдение за постигнатия напредък и изпълнението на мерки и дейности по посочените показатели. Той ще включва представители на магистратските професионални организации и на други неправителствени организации.

Направените сега промени са по повод Гражданския съвет, който ще се конституира  след провеждане на публична процедура за определяне по един представител на неправителствени организации с опит в областта на превенцията и противодействие на корупцията, на съдебната реформа и на работодателите, признати на национално равнище.  Професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите също ще могат да посочат свои представители в Гражданския съвет.

Дейността на Съвета по координация и сътрудничество ще започне след като решението на Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка влезе в сила.

В свое заключение от доклада от 22 октомври 2019 г. ЕК посочи, че извършеният от България напредък по линия на МСП е достатъчен за изпълнение на ангажиментите на страната и за отпадане на самия механизъм.

Тези заключения бяха подкрепени в края на 2019 г. от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент (Комисията LIBE), съобщава пресцентърът на МС.  Зам.председател на LIBE е евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.