Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет, който ще наблюдава борбата с корупцията и върховенството на закона, ще бъде избиран публично

Гражданският съвет, който ще наблюдава борбата с корупцията и върховенството на закона, ще бъде избиран публично

Defakto.bg

Правителството е изменило Постановление № 240 , с което през септември миналата година бе създаден механизъм за осъществяване на мониторинг на национално равнище по показателите върховенство на закона, съдебна реформа, борба с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ план и борба с организираната престъпност.   Мярката е в отговор на препоръките на  Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка,  а националният мониторингов механизъм ще се осъществява чрез Съвет за координация и сътрудничество, като  институциите от различните власти,  ще представят информация за напредъка, съобщи пресцентърът на МС.

Предвидено е и  създаването на Гражданският съвет, който ще осъществява гражданско наблюдение за постигнатия напредък и изпълнението на мерки и дейности по посочените показатели. Той ще включва представители на магистратските професионални организации и на други неправителствени организации.

Направените сега промени са по повод Гражданския съвет, който ще се конституира  след провеждане на публична процедура за определяне по един представител на неправителствени организации с опит в областта на превенцията и противодействие на корупцията, на съдебната реформа и на работодателите, признати на национално равнище.  Професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите също ще могат да посочат свои представители в Гражданския съвет.

Дейността на Съвета по координация и сътрудничество ще започне след като решението на Европейската комисия за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка влезе в сила.

В свое заключение от доклада от 22 октомври 2019 г. ЕК посочи, че извършеният от България напредък по линия на МСП е достатъчен за изпълнение на ангажиментите на страната и за отпадане на самия механизъм.

Тези заключения бяха подкрепени в края на 2019 г. от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент (Комисията LIBE), съобщава пресцентърът на МС.  Зам.председател на LIBE е евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.