Последни новини
Home / Законът / Единодушно, бившият районен прокурор на Девня оглавява РП-Варна

Единодушно, бившият районен прокурор на Девня оглавява РП-Варна

Defakto.bg

Невена Илиева наблюдаваше делото за тоновете италиански боклук, задържани на пристанището в града

Бившият районен прокурор на Девня Невена Илиева е новият районен прокурор на Варна. Това единодушно, с 10 „за“  реши Прокурорската колегия на ВСС. В подкрепа на избраната се изказа и Иван Гешев.

Невена Илиева

Конкурсът за поста тръгна през 2017 г. след отстраняването на бившия районен прокурор на града Цветанка Гетова като дисциплинарно наказание по дело, поискано от Сотир Цацаров, като той настояваше за уволнение. Преди това Гетова и заместничката й Милена Даскалова бяха командировани във Видин и Монтана, а управлението на РП бе поето от Красимир Конов, сега окръжен прокурор на Варна.

За районен прокурор на Варна документи бяха подали петима, двама от тях се оттеглиха миналата и тази година.

А от първи януари тази година в РП-Варна се вляха прокуратурите в Провадия и Девня, които станаха нейни териториални отделения.

Освен Невена Илиева за поста се състезаваха обвинителите от РП-Варна Десислава Йотова и Стамен Стаматов. В тази тройка Йотова бе единствената, завършила „Право“ в СУ „Св.Климент Охридски“. Останалите двама са възпитаници на Техническия университет във Варна.

По време на изслушванията кандидатите хвалеха работата на окръжния прокурор Конов като и.ф.шеф на районната прокуратура, говореха за малкия брой искания към съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, дебатираха се недобрите показатели на върнатите дела, както и на броя на внесените обвинителни актове. А – като червена нишка – минаваха мотиви за налични „конфликти на лична основа“. Впрочем и тримата кандидати отричаха това вече да е така.

Избраната Невена Илиева всъщност сменя един ръководен пост – този от Девня, с друг – във Варна. Тя се е кандидатирала за длъжността като районен прокурор на Провадия (какъвто е от 2016 г.), а бе изслушана вече като титулярен обвинител от Варна (след окрупняването на структурата от 1 януари тази година). Преди да стане обвинител е била следовател. А в началото на годината, вече като прокурор от РП-Варна, заставаше пред камери и микрофони като наблюдаваща делото за тоновете италиански боклук, заловени на пристанището в града.

Като предизвикателство посочи оптимизирането на районните прокуратури, обяви се и за активна медийна политика. Впрочем, откакто Иван Гешев оглави ПРБ, това е неизменен лайтмотив на прокурорските кандидати. Илиева каза също, че във всеки голям колектив е неизбежно да има търкания. помагаме, вярвам в тях, за последните 2,5 г. всичко беше променено в много добра посока.

След изслушванията има само две изказвания. Кадровикът Огнян Дамянов обяви, че ще подкрепи Невена Илиева, защото „може би за ръководител трябва да бъде избран външен човек“.

Иван Гешев също се обяви за нея. „Може би в конкретния случай по-правилният вариант е човек, не свързан трайно с РП-Варна, да стане ръководител. Личният ми опит сочи, че това е по-правилният вариант, когато са налице проблеми с дългогодишна давност“.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.