Последни новини
Home / Законът / Повишиха емблематични обвинители като зам.-шефове (допълнена)

Повишиха емблематични обвинители като зам.-шефове (допълнена)

Defakto.bg

Предложения за повишаване на двама емблематични обвинители като зам.-ръководители влязоха допълнително в дневния ред на Прокурорската колегия.

Едното е Ангел Кънев (на снимката горе), в момента прокурор от СРП, да стане зам.-шеф на специализираната прокуратура. Предложението е на ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Емил Петров

Другото е Емил Петров от СГП да стане зам.-апелативен прокурор на София. Предложението е на шефа на САП Радослав Димов.

Ангел Кънев, който е командирован в спецпрокуратурата, вече се прочу с делата срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, той наблюдава и разследването срещу доскорошния екоминистър Нено Димов. Миналото лято Стайков, който продължава да е арестант,  поиска отвод на прокурор Кънев, тъй като е бил пряко свързан с конкурентите му в алкохолния бизнес от „Винпром Пещера“. Тогава отвод бе отказан, а проверка на прокуратурата заключи, че обвинителят Ангел Кънев наистина е купувал имоти от фирми, свързани с „Винпром Пещера“, но не познавал техните собственици. Според медийни публикации става дума за четири имотни сделки през 2016 г. и 2017 г.

Емил Петров, който от 2018 г. е зам.-градски прокурор на София, е брат на бившия следовател Петьо Петров (по-известен с прякор, свързан с Еврото). Братът даде оставка, след като предният ВСС отказа да го преследва дисциплинарно въпреки констатациите включително на ВКС, че по делото „Цонев, Сантиров, Попов“ е налице класическа провокация към подкуп, извършена от магистрата Петров.

Самият Емил Петров, прехвърлил се в София от Враца, бе прокурор по делото за турските ваксини срещу Петър Москов, както и по мегаделото за приватизацията на ЕВН, което се води срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев.

В края на заседанието днес, единодушно и безмълвно, предложенията за двамата бяха гласувани. Кънев и Петров ще заемат новите постове от датата на встъпване в длъжност.

За тази част от заседанието Иван Гешев си беше тръгнал.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.