Последни новини
Home / Законът / Повишиха емблематични обвинители като зам.-шефове (допълнена)

Повишиха емблематични обвинители като зам.-шефове (допълнена)

Defakto.bg

Предложения за повишаване на двама емблематични обвинители като зам.-ръководители влязоха допълнително в дневния ред на Прокурорската колегия.

Едното е Ангел Кънев (на снимката горе), в момента прокурор от СРП, да стане зам.-шеф на специализираната прокуратура. Предложението е на ръководителя на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров.

Емил Петров

Другото е Емил Петров от СГП да стане зам.-апелативен прокурор на София. Предложението е на шефа на САП Радослав Димов.

Ангел Кънев, който е командирован в спецпрокуратурата, вече се прочу с делата срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, той наблюдава и разследването срещу доскорошния екоминистър Нено Димов. Миналото лято Стайков, който продължава да е арестант,  поиска отвод на прокурор Кънев, тъй като е бил пряко свързан с конкурентите му в алкохолния бизнес от „Винпром Пещера“. Тогава отвод бе отказан, а проверка на прокуратурата заключи, че обвинителят Ангел Кънев наистина е купувал имоти от фирми, свързани с „Винпром Пещера“, но не познавал техните собственици. Според медийни публикации става дума за четири имотни сделки през 2016 г. и 2017 г.

Емил Петров, който от 2018 г. е зам.-градски прокурор на София, е брат на бившия следовател Петьо Петров (по-известен с прякор, свързан с Еврото). Братът даде оставка, след като предният ВСС отказа да го преследва дисциплинарно въпреки констатациите включително на ВКС, че по делото „Цонев, Сантиров, Попов“ е налице класическа провокация към подкуп, извършена от магистрата Петров.

Самият Емил Петров, прехвърлил се в София от Враца, бе прокурор по делото за турските ваксини срещу Петър Москов, както и по мегаделото за приватизацията на ЕВН, което се води срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев.

В края на заседанието днес, единодушно и безмълвно, предложенията за двамата бяха гласувани. Кънев и Петров ще заемат новите постове от датата на встъпване в длъжност.

За тази част от заседанието Иван Гешев си беше тръгнал.

About De Fakto

Проверете също

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.