Последни новини
Home / Законът / Президентът: Защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в МС, където се харчи бюджетът от първо лице

Президентът: Защо главният прокурор вижда престъпност и корупция навсякъде, но не и в МС, където се харчи бюджетът от първо лице

Defakto.bg

Управлението и използването на службите рефлектира върху правовата държава и устоите на демокрацията

Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона

 Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна.  Всичко това рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на българските граждани. Това каза президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за разпространените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства и дали вижда в това синхрон между нея и правителството.  Имповизираният брифниг бе след лекция пред студенти в Лесотехническия университет в София.

Радев  посочи, че случаят повдига много въпроси и един от тях е за връзката между премиера и главния прокурор. Подчерта, че ДАНС, която е пряко подчинена на Министерския съвет и функционално на министър-председателя, реализира следеното със специални разузнавателни средства.  „Ако това е така, въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, коментира президентът Радев.И заяви,че й след това прокуратурата е побързала да огласи в публичното пространство записите от СРС-та в нарушение на закона и явно в нечий интерес.

Президентът посочи, че покрай различни поводи премиерът си е присвои правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. „Покрай „преборването“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните. Това е важен въпрос“, каза той.

„Господин Гешев ходи при премиера и по много други поводи. Въпросът е как така тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки в нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП, хазарта. При положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии“, каза още той.

Радев заяви, че  извън огромната амбиция на главния прокурор да пребори престъпността и корупцията, остава основната хранителна среда за корупция – при разпределението на бюджета и усвояването на обществени поръчки.  „Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице“, заяви Румен Радев и допълни, че напоследък държавни пари се харчат и без обявяване на обществени поръчки.

Президентът призова главният прокурор да обърне внимание на сигнали, които стоят в прокуратурата, и на разследващата журналистика, които дават сериозни поводи за самосезиране във връзка със санирането и оградите по границата, хазарта, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти с нарушения, процеси, брутално лобистко законодателство.

В отговор на въпрос за заявената готовност на правителството да закупи машини за гласуване Румен Радев посочи, че това е тема, която той е поставил отдавна на инициираните в президентството срещи. „На тях много ясно обявих, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините“, заяви държавният глава.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.