Последни новини
Home / Законът / Кадровик получи ведомствен апартамент на бул. “Патриарх Евтимий”

Кадровик получи ведомствен апартамент на бул. “Патриарх Евтимий”

Defakto.bg

ВСС още две години ще плаща “солен” наем за сградата на стария му адрес

Два ведомствени апартамента “даде” на наематели Пленумът на ВСС днес.

Единият от новодомците е Георги Кузманов от Прокурорската колегия на ВСС, другият – шофьор на съдебния съвет.

Кузманов, който преди избирането му във ВСС бе обвинител от апелативната прокуратура в Бургас, получава апартамент от 92 квадрата в центъра на София на бул. “Патриарх Евтимий”. Месечният му наем ще е 118,4 лева.

Днешното решение е странно не защото член на съвета несофиянец става ведомствен наемател, а понеже се случва едва сега – на третата година от мандата им. Нещо повече – през юли 2019 г. на Пленум на ВСС бе докладвано искане на Георги Кузманов да бъде настанен в такова жилище, тъй като няма свое в София. Но се оказа че въпреки наличието на ведомствен фонд, все още няма “годно за обитаване” жилище. Тогава се разбра и че от октомври 2017 г. кадровикът живее на хотел, чиито разходи се поемат от ВСС (и най-вероятно не е единственият). Но още от края на 2017 г. има решение на Пленума на съвета на членовете му, които не са от София, до осигуряване на ведомствено настаняване, да се плаща свободен наем до 1000 лева, а не хотел.

А ВСС взе “твърд курс” по отношение на ведомствените апартаменти и гласува нови правила, като на прицел бе основно Атанаска Дишева, избрана в съвета от професионалната квота на съдиите, използвала такова жилище още като съдия от ВАС. В крайна сметка през 2018 г. Дишева освободи този апартамент, но проблемите, явно продължават.

На днешното си заседание Пленумът реши и да продължи да плаща солиден наем за “старата” си сграда на ул. “Съборна” още две години, до март 2022 г. Макар и “намалена”, наемната цена е 29 994 евро на месец. Става дума за 2 399 квадрата разгърната застроена площ, защото наемодателят не се съгласява съветът да неплаща за опразнените от него помещения, обяви Боян Магдалинчев.

Гласувано бе и съгласие за покриване на средствата за обзавеждане на две нови зали на специализирания съд.

Зали 8 и 10 са в освободената от Държавната комисия за сигурността на информацията част от сградата на ул. “Черковна”, сумата е над 8 000 лева.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева е категорично против МВР да събира неплатени глоби на границата

 Разпоредби в Правилника за дейността на МВР ограничават основни права на гражданите, посочва тя Омбудсманът …

Спецпрокуратурата поиска отстраняване на кмета на Годеч и на заместника му

На 24 февруари 2021 г. Специализирана прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искания за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.