Последни новини
Home / Законът / Кадровик получи ведомствен апартамент на бул. „Патриарх Евтимий“

Кадровик получи ведомствен апартамент на бул. „Патриарх Евтимий“

Defakto.bg

ВСС още две години ще плаща „солен“ наем за сградата на стария му адрес

Два ведомствени апартамента „даде“ на наематели Пленумът на ВСС днес.

Единият от новодомците е Георги Кузманов от Прокурорската колегия на ВСС, другият – шофьор на съдебния съвет.

Кузманов, който преди избирането му във ВСС бе обвинител от апелативната прокуратура в Бургас, получава апартамент от 92 квадрата в центъра на София на бул. „Патриарх Евтимий“. Месечният му наем ще е 118,4 лева.

Днешното решение е странно не защото член на съвета несофиянец става ведомствен наемател, а понеже се случва едва сега – на третата година от мандата им. Нещо повече – през юли 2019 г. на Пленум на ВСС бе докладвано искане на Георги Кузманов да бъде настанен в такова жилище, тъй като няма свое в София. Но се оказа че въпреки наличието на ведомствен фонд, все още няма „годно за обитаване“ жилище. Тогава се разбра и че от октомври 2017 г. кадровикът живее на хотел, чиито разходи се поемат от ВСС (и най-вероятно не е единственият). Но още от края на 2017 г. има решение на Пленума на съвета на членовете му, които не са от София, до осигуряване на ведомствено настаняване, да се плаща свободен наем до 1000 лева, а не хотел.

А ВСС взе „твърд курс“ по отношение на ведомствените апартаменти и гласува нови правила, като на прицел бе основно Атанаска Дишева, избрана в съвета от професионалната квота на съдиите, използвала такова жилище още като съдия от ВАС. В крайна сметка през 2018 г. Дишева освободи този апартамент, но проблемите, явно продължават.

На днешното си заседание Пленумът реши и да продължи да плаща солиден наем за „старата“ си сграда на ул. „Съборна“ още две години, до март 2022 г. Макар и „намалена“, наемната цена е 29 994 евро на месец. Става дума за 2 399 квадрата разгърната застроена площ, защото наемодателят не се съгласява съветът да неплаща за опразнените от него помещения, обяви Боян Магдалинчев.

Гласувано бе и съгласие за покриване на средствата за обзавеждане на две нови зали на специализирания съд.

Зали 8 и 10 са в освободената от Държавната комисия за сигурността на информацията част от сградата на ул. „Черковна“, сумата е над 8 000 лева.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.