Последни новини
Home / Законът / Кадровиците „за“ предложението на СРС по-малко актове за смърт да минават през съда

Кадровиците „за“ предложението на СРС по-малко актове за смърт да минават през съда

Defakto.bg

Съгласуваха промените в ЗАНН и нови в съдебния закон

Пълна подкрепа получи от ВСС председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов за законодателна инициатива.

Съветът даде изцяло положително становище за изменения на чл. 54 от Закона за гражданската регистрация и ги изпраща на Министерството на правосъдието, защото има право на законодателна инициатива (да предложи проекта за одобрение от кабинета и изпращането му в НС).

Александър Ангелов, по настояване на съдиите от т.нар. брачна колегия, бе предложил да се запише, че и след изтичането на 48 часа издаването на акт за смърт да се съставя без решение на съда, когато човекът е починал в болница.

ВСС съгласува и проекта на Министерския съвет за промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Като председателят на правната комисия на съвета Цветинка Пашкунова изрично наблегна на изменението извършителите на административни нарушения да сключват споразумения, като срещу това да получават „бонус“ и да плащат не пълния размер на глобата, а 70% от минималния. Първоначално бе предвидено глобата да се редуцира до 90 %.

С проекта за ЗАНН се правят и промени в Закона за съдебната власт, които включително разширяват субектите, с право да поискат тъкувателни решения от двете върховни съдилища ВКС и ВАС. Предвидено е това да могат да правят и Министерският съвет и министрите, както и „колективни органи на власт, създадени със закон“. В момента право да сезират ВКС и ВАС за тълкуване освен председателите им, имат главният прокурор, председателят на Висшия адвокатски съвет, омбудсманът, правосъдният министър.

Съдебният съвет обаче предлага записът за „колективните органи“ да се допълни – че правото получават централни колективни органи на власт. Другото би означавало тълкуване от ВКС и ВАС да могат да искат и общинските съвети, илюстрира Цветинка Пашкунова.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.