Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата нареди проверка на ТЕЦ-овете на Ковачки за горене на отпадъци

Прокуратурата нареди проверка на ТЕЦ-овете на Ковачки за горене на отпадъци

Defakto.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Обект на проверката ще бъдат: ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, посочва съобщение на прокуратурата.

Предмет на проверката ще  бъдат издадените разрешителни по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци, както и  съответства ли към момента дейността на четирите обекта на разрешеното оползотворяване на отпадъци в пълна степен.

Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до посочените инсталации, посочва прокуратурата.

МОСВ следва да установи налично ли е изискуемото оборудване (филтри и др.) в посочените дружества съгласно издадените разрешителни, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

При непосредствено установяване на данни за извършено престъпление да се уведомят незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката да се изпрати на ВАП, се казва още в съобщението.

Посочените от прокуратурата обекти са контролирани от бизнесмена Христо Ковачки.

Преди дни пред  бТВ  бизнесменът Христо Ковачки заяви, че  не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, защото тези проверки  са полезни. По отношение на вносния боклук от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес.  Според него е  легенда, че от този бизнес се печели много. Той  не се страхува и няма да напусне страната, се разбра от думите му.

България може да понесе санкции от европейските институции в размер от над 500 милиона евро заради недоброто управление на отпадъците в страната, заяви пред БНР  евродепутатът от ДПС и бивш министър на екологията Искра Михайлова.  Тя коментира случая с откритите на пристанище Варна тонове италиански боклук.

Към момента страната ни е поставена под наблюдение от Брюксел и трябва спешно да предприеме мерки, за да бъдат избегнати евентуалните последствия, каза Михайлова.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.