Последни новини
Home / Законът / Тръгват консултации за протоколни екстри за ВСС

Тръгват консултации за протоколни екстри за ВСС

Defakto.bg

Идеи на Висшия съдебен съвет (ВСС) за промени в протокола, които да направят членовете му равнопоставени с депутатите и министрите, ще бъдат обсъждани от междуведомствена работна група.

Това стана ясно на заседанието на кадровиците днес. Точката в дневния ред гласеше: “Проект на решение по писмо от дирекция „Държавен протокол“ в Министерство на външните работи (МВнР) за определяне на представители за участие в междуведомствена работна група за обсъждане на предложенията, изпратени от Висшия съдебен съвет за изменение и допълнение на нормативната уредба, имаща отношение към протоколната дейност на ВСС“.

Съветът посочи като свои представители Боян Магдалинчев, Даниела Машева, както и Христина Тодорова и Ралица Виденова от администрацията на ВСС.

Дотук се стига след решение на Пленума от 4 април миналата година, с което на Международната дирекция на съвета се възлага да изготви предложения за промени в нормативната уредба.

Те са изготвени и предвиждат издаване на дипломатически паспорти (за представляващия), право на членовете на съвета на билет за самостоятелно спално купе във влак и за бизнес класа в самолет, както и целият състав на съвета и придружаващите ги лица да могат да минават през ВИПа на летище София.

Има и предложение да се промени Правилникът за прилагане на Закона за държавния протокол и при подредбата на лицата на официални церемонии членовете на съвета ВСС да бъдат веднага след “тримата големи” и преди председателя на Висшия адвокатски съвет и бившите президенти.

От друго обсъждане днес се разбра кой колко командировъчни е изхарчил през четвъртото тримесечие на 2019 г. От ВСС са изхарчени над 4 000 лева, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков – 125 лева, а главният прокурор, председателят на ВКС и директора на НИП не са похарчили нищо.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно, съдът отмени спирането на небостъргача “Златен век”

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) отмени спирането на строежа на небостъргача на Артекс …

БХК: Стрелбата в метрото срещу Соня Павлова е основано на пола насилие

Деянието не е извършено при условията на домашно насилие, а в българското законодателство няма мерки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.