Последни новини
Home / Законът / Тръгват консултации за протоколни екстри за ВСС

Тръгват консултации за протоколни екстри за ВСС

Defakto.bg

Идеи на Висшия съдебен съвет (ВСС) за промени в протокола, които да направят членовете му равнопоставени с депутатите и министрите, ще бъдат обсъждани от междуведомствена работна група.

Това стана ясно на заседанието на кадровиците днес. Точката в дневния ред гласеше: “Проект на решение по писмо от дирекция „Държавен протокол“ в Министерство на външните работи (МВнР) за определяне на представители за участие в междуведомствена работна група за обсъждане на предложенията, изпратени от Висшия съдебен съвет за изменение и допълнение на нормативната уредба, имаща отношение към протоколната дейност на ВСС“.

Съветът посочи като свои представители Боян Магдалинчев, Даниела Машева, както и Христина Тодорова и Ралица Виденова от администрацията на ВСС.

Дотук се стига след решение на Пленума от 4 април миналата година, с което на Международната дирекция на съвета се възлага да изготви предложения за промени в нормативната уредба.

Те са изготвени и предвиждат издаване на дипломатически паспорти (за представляващия), право на членовете на съвета на билет за самостоятелно спално купе във влак и за бизнес класа в самолет, както и целият състав на съвета и придружаващите ги лица да могат да минават през ВИПа на летище София.

Има и предложение да се промени Правилникът за прилагане на Закона за държавния протокол и при подредбата на лицата на официални церемонии членовете на съвета ВСС да бъдат веднага след “тримата големи” и преди председателя на Висшия адвокатски съвет и бившите президенти.

От друго обсъждане днес се разбра кой колко командировъчни е изхарчил през четвъртото тримесечие на 2019 г. От ВСС са изхарчени над 4 000 лева, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков – 125 лева, а главният прокурор, председателят на ВКС и директора на НИП не са похарчили нищо.

 

About De Fakto

Проверете също

Върховният касационен съд върнал за ново разглеждане неуважен иск на КПКОНПИ срещу хотелиер

Отхвърлен на две инстанции иск на КПКОНПИ за срещу хотелиера от Поморие Николай Алексиев е …

Прокуратурата иска “законно” да накърнява правата на гражданите*

Предложенията на прокуратурата за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) предизвикаха сред правната общност шок и възмущение, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.