Последни новини
Home / Законът / Будимир Куйович поиска предсрочно освобождаване, остават му две години от наказанието

Будимир Куйович поиска предсрочно освобождаване, остават му две години от наказанието

Defakto.bg

Искане за условно предсрочно освобождаване е отправил Будимир Куйович до Софийския градски съд.

Това е второ поред искане на черногореца, който излежава 16-годишна присъда за наркотрафик. През август 2018 г. съдът му е отказал предсрочно освобождаване. Към 7 август 2018 г. Куйович е имал да доизлежава 4 години 3 месеца и 15 дни от наказанието. В момента, година и половина по-късно, остатъкът е към 2 години и 9 месеца, сочат изчисленията.

Законът допуска условно предсрочно освобождаване при наличието на няколко условия – да е изтърпяна повече от половината от наказанието, както и лишеният от свобода да е показал, че се е „поправил“. Като съдът изслушва становището на затворническите власти по конкретния казус.

Чужденецът Куйович за пореден път попадна под светлината на прожекторите миналата есен, след като стана причина за атака от политици към тогавашния временен шеф на Софийския затвор Десислав Трайков. След няма и месец начело на затвора подкрепяният от служителите Трайков бе освободен със заповед на министър Данаил Кирилов, след като бе подал оставка. Преди това бе категоричен – няма никаква вина за станалото.

В основата на скандала бе задържането на затворника Куйович с фалшива шофьорска книжка на автомагистрала „Тракия“, докато е бил в разрешен отпуск от местата за лишаване от свобода. Оттам нататък  попадна във водовъртеж от производства и дела. След задържането с фалшивата книжка новият директор на затвора го наказа с 3 месеца лишаване от отпуск, замени режима му на изтърпяване на наказанието от „лек“ на „общ“, поиска от съда да премести чужденеца от общежитието в Казичене в Централния затвор и допусна предварително изпълнение – премести Куйович, преди магистратите да са се произнесли. В крайна сметка в едното дело СГС окончателно отмени заповедта за замяна на режима с мотива, че един човек не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо. А в другото дело, също окончателно съдът остави без уважение предложението за преместването на хърватина в затвора.

На този фон сега той отправя искане за предсрочно освобождаване.

След инцидента на магистрала „Тракия“ се твърдеше, че Куйович „ще пати“ заради фалшивата книжка и се цитираше възможността за повдигане на ново обвинение срещу него. Информация това да е станало не е давана досега от прокуратурата. Няма публични данни и той да е получил нова присъда.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.