Последни новини
Home / Законът / В крайна сметка: Висшият адвокатски съвет отложи решенията за изборите на софийската адвокатура (обновена и допълнена)

В крайна сметка: Висшият адвокатски съвет отложи решенията за изборите на софийската адвокатура (обновена и допълнена)

Defakto.bg

Отхвърля жалбите срещу вота за делегати за Общото събрание на адвокатурата на 22 февруари

В края на драматично заседание днес, в крайна сметка Висшият адвокатски съвет отложи произнасянето си за изборите на софийската адвокатура.

А следобяд градусът на напрежението последователно растеше, след като неофициално се получаваха информации, че ВАдС е на път да отмени всички резултати от балотажа в София от 2 февруари, включително за нов председател и нови управленски органи.

Изборите в София се решиха на балотаж, след като на 26 януари защитниците успяха да излъчат само 8 свои представители за Общото събрание на адвокатурата. При допълнителния вот на 2 февруари бяха избрани всички органи – Стефан Марчев за председател на Софийския адвокатски съвет, съставът на самия САС, както и на Контролния съвет и на Дисциплинарния съд. Попълни се и софийската квота за Общото събрание на адвокатурата на 22 февруари – общо 154 човека.

Какво се е случило днес?

На заседанието на Висшия адвокатски съвет в по-ранния следобед, по неофициална информация, е решено, че има нарушения във вота за софийските представители на Общото събрание на адвокатурата на 22 февруари и този избор първоначално е отменен. Мотивът е, че е нарушен чл. 49 от Закона за адвокатурата, което опорочава процедурата. Текстът гласи:

Чл. 49. (1) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокатът или адвокатът от Европейския съюз е длъжен ежемесечно да заплаща дължимите вноски към адвокатския съвет и към Висшия адвокатски съвет.
(2) (Доп. – ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Адвокат или адвокат от Европейския съюз, който не е изпълнил задълженията си по ал. 1 за месеца, предхождащ изборите за органи на адвокатурата, не може да участва в тези избори и да бъде избиран в тези органи.

Конкретно, според ВАдС, нарушението е било при гласуването на балотажа, в което са участвали адвокати, неплатили членския си внос за декември до края на декември, но издължили вноските и за този месец, и за януари през януари. Ставало е дума за 175 човека, гласували на 2 февруари от общо 2 500 дали своя вот.

Фактът, че през февруари тези адвокати са били „редовни“ не отменя нарушението – балотажът е част от обща изборна процедура, приема Висшият съвет. С други  думи – онези, които не са можели да избират и да бъдат избирани през януари, не е можело да участват в изборите и през февруари.

Това произнасяне би трябвало да предопредели и последващите решения – за избора на председател на Софийския адвокатски съвет, състава на САС, за Контролния съвет и за Дисциплинарния съд.

И със сигурност би изпратило на Общото събрание на адвокатурата на 22 февруари, което ще разглежда и гласува отчетите на Висшия съвет за миналата година, едва осем софийски делегати при квота от 154,  избрани на първия, „редовен“ тур.

Малко преди 17 ч. обаче на страницата на ВАдС се появи съобщение: „Висшият адвокатски съвет информира, че на провежданото заседание на 14.02.2020 г., не е взето решение за отмяна на Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС), насрочено за 22.02.2020 г.

Работата по разглеждането на постъпилите жалби – както за избор на делегати от Софийска адвокатска колегия за ОСАС, така и на органи, продължава„.

А преди 18 ч. излезе друго съобщение: „Висшият адвокатски съвет взе решение, с което не уважи подадените жалби срещу избор на делегати за Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС).
Във връзка с това Общото събрание ще се проведе на предварително обявената дата – 22.02.2020 г., и при обявения дневен ред„.

Какво в крайна сметка, е станало? В края на заседанието първо Висшият съвет е отменил решението си, взето по-рано, с което касира избора на софийските делегати (отмяна на отмяната), научихме от наши източници. А после вече – по официалната информация от съобщението – е отхвърлил жалбите срещу този избор.

За останалите избори произнасяне днес няма. То е отложено за след 22 февруари. Засега.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.