Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов “допълни” искането си за уволнението на съдия Миталов

Данаил Кирилов “допълни” искането си за уволнението на съдия Миталов

Defakto.bg

Правосъдният министър Данаил Кирилов е изпратил  на Съдийската колегия поисканото допълнение към предложението му за стартиране на дисциплинарна процедура и уволнение на съдия Андон Миталов. Това съобщиха от МП.

Във вторник колегията даде на Кирилов 7 дни да “отстрани недостатъците” на предложението си, а именно – да представи доказателства, че магистратът от специализирания съд е уронил престижа на съдебната власт и е допуснал виновно неизпълнение на служебните задължения – като е разрешил на сочения от прокуратурата за “руски шпионин” Николай Малинов да замине за Русия, където получи орден от президента Путин. На излизане от ВСС тогава пред журналисти министърът каза, че, според него, уроненият престиж няма нужда от доказване – стига изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео и наложената забрана на съдията да влиза в Щатите.

Депозираното допълнение касае случая “Малинов”, става ясно от съобщението.

Пълният му текст:

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира днес във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов. С това той изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях. Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона“.

Какво точно е представил министър Кирилов, тепърва – може би – ще научим. Фактите са, че не само ред правници, и Съдийската колегия дотук обяви, че “общите” твърдения не стигат за наказване, камо ли за уволнение на съдия.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

В сила е забраната за посещения в дискотеки, нощни барове и клубове на закрито до 8 ноември (заповедта)

От 06.00 ч. на 25.10.2020 г. до 00.00 часа на 08.11.2020 г.  като временна противоепидемична …

Памет: Преди година, С 20 “за” срещу 4 “против” ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Точно преди една година, на 24 октомври 2019-а, Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.