Последни новини
Home / Законът / Един политик, който „праща“ прокуратурата да „привика“ журналисти, няма място в управлението на европейска държава

Един политик, който „праща“ прокуратурата да „привика“ журналисти, няма място в управлението на европейска държава

Defakto.bg
„Репортери без граница“:  Спрете да сплашвате журналисти в България

Декларация на ПГ на БСП: Пренебрежението и обидите към българсите журналисти са малка част от средствата, които осигуряват спокойствие и комфорт на управляващите и  подчиняване на медийната среда в България. 

Българските власти трябва да спрат заплахите към журналисти – това заяви на официалната си страница правозащитната организация „Репортери без граници“.  „Стряскащо е, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставени държавни служители в България не са изолирани инциденти и продължават да се случват„, посочва организацията.  „ЕС не може да позволи в държава-членка журналисти да бъдат заплашвани от институциите и то систематично. Искаме председателят на Европейския парламент ясно да осъди тези недостойни нападки„, заявява  Полин Аде-Мевел, ръководител на отдел Европейски съюз и Балкани от организацията.   Цитирано е  изявлението  на  премиера Бойко Борисов, който сравни журналистки с „мисирки“ и „в сюрреалистичен опит за подигравка, се опита да имитира крякането на пуйка,  игнорирайки възраженията на присъстващите журналисти“. Посочен е и случаят  в Брюксел, когато главният прокурор Иван Гешев  задава въпроси на  Атанас Чобанов от „Биволъ“,  като демонстрира, че има информация за личния му живот. „Репортери без граници“ описват и репликите на присъстващия евродепутат Александър Йорданов, след като Чобанов задава въпрос за случай на корупция, в който може би е замесен друг евродепутат.  Не е спестено и обвинението на вицепредседателя на парламента Валери Симеонов, който обвини журналистите от Би Ти Ви Венелин Петков и Антон Хекимян в корупция, защото не са дали гласност веднага на документи, занесени в телевизията от опонент на Васил Божков.

Зам.-председателят на парламента обвинява журналисти в корупция –  престъпление, за което той е наясно, че те не са извършили. Корупцията е тежък проблем на страната ни през последните 30 години, но коренът на това зло безспорно се корени във властта, а не медиите. Простият анализ на ситуацията, направен вече от доста медии, показва, че няма никакво основание тези журналисти да бъдат заподозрени в извършване на каквото и да е престъпление. Което значи, че обвинявайки журналисти в престъпление, председател на партия от управляващото мнозинство се опитва да се намесва в редакционната политика на някои от най-големите български медии, като определя какво и кога трябва да публикуват„, е друг извод на левицата.

Не  за първи път представители на това управление се опитват да контролират медийното съдържание с меко казано недопустими мерки, заяви Кутев, и ако за Антон Тодоров това доведе до излизане от парламента, то за хора като Борисов и Симеонов очевидно не важат граници, прочете  Кутев.

„Натискът над българските журналисти е многоспектърен, пъстър и често вулгарен, за засилване на ефекта. Изключвахте им микрофоните, наричахте ги мисирки, ако не помагаше друго, близки до властта овладяваха цели медии. Пренебрежението и обидите са само малка част от средствата, които целят да осигурят спокойствие и комфорт на управляващите. Заплахите очевидно са на почит сред политическия ни елит и вероятно често вършат работа, съдейки по все по-ниските места, които заемаме по свобода на словото в България. Но отвъд много други примери, в тази посока ние бихме искали да ви обърнем специално внимание на конкретно тези заплахи срещу водещи журналисти, направени преди няколко дни от зам.- председателя на парламента Валери Симеонов. 

Аз бих пратил прокуратурата при тях да ги привика“ е изречение, което заслужава сериозен семантичен анализ. Първо е очевидно, че според председателя на една от управляващите партии прокуратурата „привиква“ някакви хора, в случая журналисти. И ако привикването все още може да мине за лингвистичен проблем, свързан с недопустим и бих казал нелеп израз, то идеята, че председател на която и да е партия в България обмисля да „праща прокуратурата“ някъде – вече е проблем на това как работи българската демокрация.  Особено когато този смел господин изпраща прокуратурата срещу журналисти.  И когато това, както вече отбелязахме, е част от системни усилия за неглижиране и подчиняване на медийната среда в България, се казва в позицията на левицата.

И още: Уважаеми господа управляващи, арогантността и демократичното невежество нямат място в едно общество, което претендира за европейско развитие. Демокрацията и свободата на словото са завоевания на целия български народ и никой самозабравил се властник няма право да ги подлага на съмнение. Не може да „привиквате“ в прокуратурата журналисти, защото това нарушава Конституцията на страната, заедно с няколко закона и европейски регламента. Мен ако питате, не може дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Но със сигурност не може да управлявате европейска държава докато не разберете, че има ценности, които са толкова над личното ви его, че изобщо не можете да ги поставяте на съмнение. Не и в нашата държава! Не и в нашата демокрация! Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта. И всички го усещаме. Журналистите го виждат. И тези от тях, които все още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези ние трябва да защитаваме, а не да заплашвате. Господин Симеонов, цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания очевидно не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти – какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, господин Симеонов не са медиите. Днес сериозен проблем пред българската демокрация сте вие.“

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.