Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Гешев: За нас е учудващо, че Васил Божков е бил задържан, там не задържат милиардери

Главният прокурор Гешев: За нас е учудващо, че Васил Божков е бил задържан, там не задържат милиардери

Defakto.bg

Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Вместо да си „правят вятър в устата“ политиците  да променият  Конституцията, за да може прокуратурата да си свърши  работата по  грабежите в приватизацията

Главният прокурор Иван Гешев в понеделник сутрин заяви, че все още няма официална информация дали Васил Божков е освободен от ареста в Обединените арабски емирства. „За нас учудващото е, че беше задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взема паспортът и им се забранява да напускат страната“, каза Гешев. По думите му това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Прокуратурата ще иска от властите в ОАЕ да го върнат в България, за да бъде изправен пред съда.  Срещу бизнесмена има и нови обвинения по линия на културните ценности, напомни главният прокурор.

Изявлението си той направи пред Нова тв от Чирпан,  където тече поредна акция срещу битовата престъпност.

Васил Божков е бил освободен от ареста в Обединените арабски емирства, но е с отнет паспорт и няма право да напуска страната, съобщиха в събота медиите. . Според източници на БНТ, Божков е поискал да бъде на свобода, докато тече процедурата по евентуална негова екстрадиция у нас.  Документите за екстрадирането на бизнесмена по обвиненията за ръководство на организирана престъпна група ще бъдат предадени днес от прокуратурата на министерството на правосъдието и ще бъдат изпратени незабавно в Абу Даби.

Божков беше задържан в края на миналия месец, след като беше обявен за издирване от България. „Имаме информация, че преди няколко часа Васил Божков е задържан на територията на Обединените арабски емирства” – съобщи тогава новината именно главният прокурор Гешев.

България е уведомена, че Васил Божков е с отнети документи в ОАЕ, но до момента в българското вътрешно министерство няма получена официална информация от властите в Емирствата дали Божков е освободен, съобщи БНР.

„Прокуратурата много добре знае какво трябва да свърши и това, което трябва да свършим го очакват българските граждани – да им осигурим ред и спокойствие. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя. Знаем, че срещу нас се изправят бизнеси, политици и  открити крадци“, заяви в понеделник Гешев.

И още:Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов – кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже, разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и  Ковачки и те дават акъл. Политици като Нинова и Каракачанов – и те се упражняват вмето да си гледат работата.  Прокуратурата няма да бъде замесвана в дребни бизнес игрички или политически игрички„.

И финално Гешев  призова – вместо да си „правят вятър в устата“ политиците  да предприемат мерки за промени в конституцията, за да може прокуратурата да търси наказателна отговорност за грабежите в приватизацията.

Политиците да се хванат в ръце и след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост. И тези крадци, защото това са крадци, не знам дали чухте вчера и професор Ханке какво каза, да ходят там, където им е мястото, да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора“,  обяви  Гешев по повод проверката, която възложи на ДАНС за  „бандитската приватизация“.

Главният  обобщи,  че приватизацията е извършена от хора, които „откраднаха залъка от устата на българските граждани“ и след това с парите си са си напазарували „самолети и яхти и сега с тях обикалят света“.

Идеята, че не е желателно да се  коментират действията на  прокуратурата в борбата й срещу „престъпната“ приватизация,  репликира водещият в студиото, след като изявлението беше приключило. Журналистът Виктор Николаев заяви, че твърде много са въпросите без отговор по темата и запита: А не трябва ли да бъде търсена отговорност и на главните прокурори, които са пропуснали да забележат престъпленията, извършени  при  раздържавяването? Отговор няма кой да даде.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.