Последни новини
Home / Законът / До края на преходния период: За придобиване на българско гражданство британците ще имат привилегиите на жители в ЕС

До края на преходния период: За придобиване на българско гражданство британците ще имат привилегиите на жители в ЕС

Defakto.bg

След окончателното оттегляне вече трябва да се отказват от досегашното си гражданство

Промяна в Закона за българското гражданство, която да уреди последиците от „раздялата“ между Обединеното кралство и Европейския съюз, е публикувана на портала за обществено обсъждане.

При придобиването на наше гражданство по натурализация гражданите на ЕС ползват привилегията за тях да не се изисква освобождаване от досегашното им гражданство (чл. 12, ал.2 от Закона за българското гражданство). Досега това важеше и за поданиците на Обединеното кралство. Но какво става оттук нататък?

Привилигерованият режим ще продължи до края на преходния период, а след изтичането му британските граждани, които искат да станат българи, ще трябва да се откажат от другото си гражданство, предвижда проектът.

Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия е публикувано в Официален вестник на Европейския съюз, L 029 от 31 януари 2020 г. и влиза в сила от 1 февруари 2020 г. С влизането в сила Обединеното кралство се превръща в трета страна, която е обвързана с правото на ЕС до края на преходния период, предвиден в чл. 126 от Споразумението. Той започва да тече на 1 февруари 2020 г. и трябва да приключи на 31 декември 2020 г., но може да бъде удължен с до две години, ако за това има общо съгласие между Европейския съюз и Великобритания. За постигането на плавен преход при напускането на Европейския съюз в Споразумението е заложено правата на гражданите на Обединеното кралство и на Европейския съюз да продължат да се прилагат в максимален обем по време на преходния период, обясняват вносителите от правосъдното министерство.

В същото време Споразумението за оттегляне не съдържа правила за уреждането на въпросите, свързани с придобиване и освобождаване от гражданство, като уреждането им е оставено в компетентността на отделните държави.

В тази връзка се предлага допълнение в преходните и заключителни разпоредби на Закона за българското гражданство, където се създава § 5а.

§ 5а Гражданите на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, подали молби за придобиване на българско гражданство по реда на този закон преди изтичане на преходния период, посочен в член 126 на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз и от Европейската общност за атомна енергия, се ползват с правата на граждани на държава членка на ЕС по чл. 12, ал.2, т. 2.

Заключителна разпоредба предвижда, че нормата влиза в сила от 1 февруари 2020 г.

Така гражданите на Обединеното кралство ще се ползват с правата на граждани на ЕС до приключване на производството, започнало с молба, подадена преди изтичане на преходния период.
Онези, които подадат молби за придобиване на българско гражданство след изтичане този период, ще трябва да се откажат от британското си гражданство.
В перспектива, има и трети вариант. Според чл. 12, ал.2 освен гражданите на ЕС привилегията да не се отказват от досегашното си гражданство имат също съпрузите на българи, както и гражданите на държави, с които България има сключени договори, установяващи взаимност.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.