Последни новини
Home / Законът / Кмет сигнализира Гешев за корупционно престъпление, извършено от съдия

Кмет сигнализира Гешев за корупционно престъпление, извършено от съдия

Defakto.bg

В понеделник главният прокурор Иван Гешев е приел  над 20 членове на Националното сдружение  на кметовете на кметства. По тяхно искане, уточнява съобщение на държавното обвинение.

В рамките на двучасова  дискусия, кметовете на кметства са споделили  проблемите, пред чието разрешаване са изправени.  Те не са пестили данни за извършени според тях закононарушения.   Един от кметовете е сигнализирал за  извършено корупционно престъпление от съдия,  обяви по -късно  Сийка Милева – говорител на главния прокурор, без да влиза в подробности.  “По време на срещата бяха обсъдени корупционни практики в местната власт. Бяха депозирани и данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и такива в съдебната система”, каза Милева.  За корупция на прокурори и други магистрати не стана известо да е споменавано.

Кметът на Калофер Румен Стоянов разказва, че  преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от институциите не е реагирала.

“Аз лично подадох сигнал за мемориалния комплекс. Изхарчиха се едни пари и нищо не стана”, казва кметът и обяснява, че е представил на главния прокурор доклад, който е внесъл още преди 7-8 месеца в прокуратурата, Министерството на правосъдието, Министерския съвет, президентството и в Специализираната прокуратура. По думите му в случая били откраднати 101 300 лв., но институциите не реагирали.

Гешев е призовал представителите на Сдружението на кметовете на малките населени места да подават сигнали до местните прокуратури – както във връзка с така наречената битова престъпност, така и за корупционни действия на представители на местната власт.

Според главния прокурор,  когато ясно се назовават проблемите от местната власт, е възможно прокуратурата и службите за сигурност да ги решат: „Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време за решаване на конкретни проблеми. За нас е изключително добре да има взаимодействие на местно ниво и затова съм насърчил местните административни ръководители на прокуратурата да установяват контакти с местната власт. В повечето случаи имате добър контакт с представителите на МВР,  не така е на всички места с представители на прокуратурата, но ако има комуникация, нормален диалог с вас, мисля, че поне проблемът с битовата престъпност би могъл да изглежда по различен начин към края на годината”.

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровици: Радикалният модел за съдебна карта ще вкара съдиите във войни (допълнена)

Ще го обсъждат в петте апелативни района С представяне на последния, четвърти модел за реформа …

Задържан e американец, изпратил 3,190 кг. марихуана с куриерска пратка за Германия

         Американският гражданин  Р.Г. е  привлечен като обвиняем за опит да пренесе през границата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.