Последни новини
Home / Законът / Кмет сигнализира Гешев за корупционно престъпление, извършено от съдия

Кмет сигнализира Гешев за корупционно престъпление, извършено от съдия

Defakto.bg

В понеделник главният прокурор Иван Гешев е приел  над 20 членове на Националното сдружение  на кметовете на кметства. По тяхно искане, уточнява съобщение на държавното обвинение.

В рамките на двучасова  дискусия, кметовете на кметства са споделили  проблемите, пред чието разрешаване са изправени.  Те не са пестили данни за извършени според тях закононарушения.   Един от кметовете е сигнализирал за  извършено корупционно престъпление от съдия,  обяви по -късно  Сийка Милева – говорител на главния прокурор, без да влиза в подробности.  „По време на срещата бяха обсъдени корупционни практики в местната власт. Бяха депозирани и данни за извършени корупционни престъпления в местната власт и такива в съдебната система“, каза Милева.  За корупция на прокурори и други магистрати не стана известо да е споменавано.

Кметът на Калофер Румен Стоянов разказва, че  преди 7-8 месеца е подал сигнали за корупция, свързани с обществени поръчки и доказани злоупотреби, но нито една от институциите не е реагирала.

„Аз лично подадох сигнал за мемориалния комплекс. Изхарчиха се едни пари и нищо не стана“, казва кметът и обяснява, че е представил на главния прокурор доклад, който е внесъл още преди 7-8 месеца в прокуратурата, Министерството на правосъдието, Министерския съвет, президентството и в Специализираната прокуратура. По думите му в случая били откраднати 101 300 лв., но институциите не реагирали.

Гешев е призовал представителите на Сдружението на кметовете на малките населени места да подават сигнали до местните прокуратури – както във връзка с така наречената битова престъпност, така и за корупционни действия на представители на местната власт.

Според главния прокурор,  когато ясно се назовават проблемите от местната власт, е възможно прокуратурата и службите за сигурност да ги решат: „Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време за решаване на конкретни проблеми. За нас е изключително добре да има взаимодействие на местно ниво и затова съм насърчил местните административни ръководители на прокуратурата да установяват контакти с местната власт. В повечето случаи имате добър контакт с представителите на МВР,  не така е на всички места с представители на прокуратурата, но ако има комуникация, нормален диалог с вас, мисля, че поне проблемът с битовата престъпност би могъл да изглежда по различен начин към края на годината“.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.