Последни новини
Home / Законът / Мария Шишкова оттегли оставката си като зам.-главен прокурор

Мария Шишкова оттегли оставката си като зам.-главен прокурор

Defakto.bg

Нов заместник в спецпрокуратурата

Зам.-главният прокурор от екипа на Сотир Цацаров Мария Шишкова е оттеглила подадената оставка. Молбата й ще се разглежда на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС в сряда.

Миналия декември, след избора на нов обвинител №1 Шишкова, която е заместник при Върховна касационна прокуратура, депозира молба за напускане на поста. Тя бе гласувана от Прокурорската колегия, считано от 6 януари 2020 г., а на следващо заседание влизането в сила на оставката бе отсрочено за 2 март 2020 г. Сега явно е размислила.

Междувременно по предложение на Иван Гешев от длъжността бе освободена друга заместничка от екипа „Цацаров“ Ася Петрова, която оглавяваше Върховната административна прокуратура, а трета – Пенка Богданова (при ВКП) напусна поста още в мандата на предния главен прокурор, по негово предложение. Като зам.-главен прокурор отпреди се очертаваше да остане само Борислав Сарафов, но като директор на Националната следствена служба той има самостоятелен петгодишен мандат.

Междувременно по предложение на Гешев ВСС вече назначи три нови зам.-главни прокурорки – Красимира Филипова (за ВКП), Десислава Пиронева (за ВАП) и Пламена Цветанова (също при ВКП).

Валентина Маджарова

Още едно новоназначение на заместник ще разглежда Прокурорската колегия на 19 февруари. Валентина Маджарова е предложена за зам.-шеф на специализираната прокуратура, оглавявана от Димитър Франтишек Петров.

Тя е бивш районен прокурор на Средец, прокурор на годината в класацията на Асоциацията на прокурорите за 2016 г., през 2018 г. повишена в ОП-Шумен, а после преместена в спецпрокуратурата през юни 2019 г. Като обвинител там в края на миналата година Маджарова отказа разследване срещу Иван Гешев по сигнал на „Боец“ за нарушаване на закона при сключваните споразумения с обвинени в организирана престъпност.

Тя е второто ново назначение като зам.-административен ръководител в СпП от началото на годината.Миналата седмица такъв вече стана Ангел Кънев, командирован в спецпрокуратурата от СРП, който води гръмки дела – срещу собственика на „Карнобат“ Миню Стайков, бившия екоминистър Нено Димов и др.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.