Последни новини
Home / Законът / „Пристрастно“ вещо лице участвало в екоекспертизата за мръсния въздух в София, съдът го освободи

„Пристрастно“ вещо лице участвало в екоекспертизата за мръсния въздух в София, съдът го освободи

Defakto.bg
Ще се търси нов специалист за ключовото изследване
Едно от вещите лица, участвало в изготвянето на експертизата, която трябваше да установи какво е било замърсяването на въздуха в София през 2015-2017 г., се оказа „пристрастно“. По сигнал на жалбоподателите Софийският градски съд днес установи, че специалистката е участвала в програмите на Столична община по проблема. В същото време експертизата е по иск именно срещу общината.
Съдия Албена Ботева освободи това вещо лице, тепърва ще се търси кой да я замени, та да се изготви обективна експертиза. А дотогава делото за мръсния въздух „ще чака“. Освен ако страните не склонят да сключат споразумение, както ги прикати съдията.
Процесът по колективния иск срещу СО,  подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, стартира през май 2019 г. За забавата способстваха и няколко отвода на съдии от СГС.

Исканията са съдът да установи бездействието на СО по замърсяването на въздуха в столицата и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди да предприеме ефективни мерки за решаване на проблема. Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

През 2017 г. СЕС вече осъди България за неизпълнения на задълженията по директивата за чистотата на въздуха, а миналата година Еврокомисията призова държавата стрикто да изпълни указанията на Съда на ЕС.

На старта на делото бяха поискани две експертизи – медицинска, която да установи пораженията върху здравето на хората от мръсния въздух (поискана от жалбоподателите) и икономическа – за средствата, дадени от общината за решаване на проблема (по искане на СО). Съдът отложи произнасянето си по тях до изготвянето на екоизследването.

Междувременно през юли м.г. съдия Ботева задължи Столична община, до приключването на делото, да чисти с машини и вода улиците на града два пъти месечно до септември и веднъж месечно след това – от октомври до април. Както и да обявява всеки ден на сайта на СОС и на всички спирки на метрото и на градския транспорт количеството прахови частици във въздуха.

През ноември СГС отмени тези две мерки. Но под условие.

Така задължението за едномесечно машинно миене на столичните улици от октомври до април остана  с уговорката „че метереологичните условия го позволяват“.

Освен това съдията задължи Столична община да обявява ежемесечно на сайта си график за миене на улиците през следващия месец,  както и условията, при които това няма да бъде правено – например неподходящи метереологични условия, провеждани обществени мероприятия и прочее. СО е длъжна също ежемесечно да публикува на сайта си отчет за измиването на улиците предния месец.

Албена Ботева отмени задължението за информирането на софиянци какъв въздух дишат чрез таблата на спирките. Но разпореди общината чрез сайта и страницата си във фейсбук да предостави пряк път до системата за информация за качеството на въздуха в реално време, до публичния регистър на автоматичните измервателни станции, поддържан от Изпълнителната агенция по околна среда, както и до Европейския индекс за качеството на въздуха, поддържан от Европейската агенция за околната среда и Европейската комисия.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.