Последни новини
Home / Законът / Забрана за регистрация на фирми-фантоми на чужди адреси, поиска омбудсманът

Забрана за регистрация на фирми-фантоми на чужди адреси, поиска омбудсманът

Defakto.bg

В препоръка до  министъра на правосъдието Данаил Кирилов омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъдат извършени  законодателни промени, които да  преустановят порочната практика на  фирми-фантоми да се регистрират на домашните адреси на граждани или на адресите на други недвижими имоти, без собствениците изобщо да подозират.

Повод за препоръката са десетки жалби на гражданите до  омбудсмана за  „фиктивното самонастаняване“ на търговци в чужда собственост, без знанието и без съгласието на собствениците.  Това води до  реални проблеми и неудобства за тях – получават призовки за съдебни дела за съответната фирма, известия за задължения и покани за доброволно изпълнение, притеснявани са от контролни органи, от фирми за събиране на вземания, от потърпевши от дейността на фирмите и пр. А причината е, че седалището и адресът на управление са основни белези, които индивидуализират всеки търговец.  Те са адресите за контакт с търговеца.

Проблемът е породен от празнота в правната уредба на фирмената регистрация в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и в Търговския закон, както и в Наредба № 1 от 14.02.2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел“, пише доц. Ковачева. И още: „Част от задължителните данни, които се попълват за всички вписани в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел субекти, са данните за техните седалище и адрес на управление. Те се посочват от търговеца, но не подлежат на проверка, както и правното основание за ползване на имота на съответния адрес”, посочва общественият защитник.

Никой не проверява, дали декларираните от търговеца адрес, имена и подпис са истински.  Именно това, по думите на омбудсмана, позволява при регистрация търговец да посочва произволен адрес на управление, без знание и съгласие на собственика.  Могат дори да се посочват и несъществуващи адреси, или пък на един адрес да фигурират седалищата на десетки и дори стотици фирми.

За сравнение доц. Ковачева дава гражданската регистрация – когато гражданин желае да се регистрира по постоянен/настоящ адрес, той трябва да представи редица документи, регламентирани в Закона за гражданската регистрация – документ за собственост, документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за ползване на социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, други документи, доказващи собствеността или ползването на имот. А ако не е собственик се изисква писмено съгласие на собственик чрез декларация по образец, подадена лично или с нотариална заверка на подписа и др. Поставени са и конкретни изисквания относно броя на лицата, които могат да се регистрират на един адрес.

„Потърпевшите граждани настоятелно поставят искане за разрешаване на проблема, тъй като сами не могат да се защитят от недобросъвестни търговци”, пише омбудсманът.

„Предвид изложеното смятам, че е необходимо Министерство на правосъдието да извърши внимателен анализ на проблема и причините, които го пораждат, и след обсъждане на възможностите, да се предприемат действия за преустановяване на недобросъвестната практика търговци да посочват като адреси на управление адреси на граждани, без тяхно изрично съгласие”.  Омбудсманът предлага също да се предвиди и механизъм за служебно заличаване на такива адреси на управление при подадено обосновано искане за това от потърпевши граждани.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.