Последни новини
Home / Законът / Законът за хазарта влезе в „Държавен вестник“, не гарантира изплащане на досегашните печалби

Законът за хазарта влезе в „Държавен вестник“, не гарантира изплащане на досегашните печалби

Defakto.bg

Законът за  хазарта, с  чиито промени  Спортния тотализатор  официално поема всички  лотарийните игри,  е обнародван в днешия брой 14  на „Държавен вестник“ и влиза в сила три дни след обнародването.

В закона изрично се посочва, че  „лиценз за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, може да бъде издаден само на държавата.“  С обнародването на текстовете лотарийните игри,  разрешени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

 С влизането в сила на промените в закона спира и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от „Български спортен тотализатор“.

“Законът не е предвидил някаква специална привилегия за хората, които са спечелили с билетчета печалби, и те, конкурирайки се с всички останали кредитори, които при всички случаи ще се окажат много, няма да получат нищо“, коменитра пред БНР адвокат Валя Гигова в коментар по темата за изплащане на печалбите на спечелилите от Националната лотария.   “Големият въпрос е дали промяната на правилата в законодателството е събитие, което изключва отговорността на самата Национална лотария“, смята още адвокатът.

“Въпросът засяга крайния потребител, който си е купил билетчето, не за да го препродава на трети лица, а за да може сам да спечели. По отношение на тях законът е много кратък и казва – печалбите се изплащат по досегашния ред.  Добре, ама  това е абсолютно невъзможно да се случи по две причини – първо с влизането на закона в сила се забранява организирането на игри, което означава, че в рамките на организирането на игри се забранява изплащането на печалби. Освен всичко друго досега, както всички знаят, малките печалби се изплащаха точно в тези пунктове, където се продаваха самите билети. При положение, че в закона освен преходните правила, има изрично правило, че вече не могат да се продават и изплащат печалби в обекти, различни от тези, за които е издаден нарочен лиценз. Очевидно там, където си си купил билета, няма как да получиш печалбата“, коментира Гигова.

Тя засегна и въпроса за търговците, вложили средства за билети.  “Тези хора нямат кой знае какви възможности по моя преценка. Законът влиза в тридневен срок от обнародването.  От този момент се прекратява организирането на хазартни игри на всички оператори вън от Спортния тотализатор.  Организирането на игри обаче включва не само продажбата и разпространението и изплащането на печалби, от тоя момент насетне няма да могат се продават билетчета повече.  Казано иначе тези търговци, които са си купили билети, няма да могат повече да ги продават на трети лица крайни потребители, които да печелят евентуално от тези билетчета. Тяхната покупка се окзава изцяло безпредметна,  заключи адвокатът.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.