Последни новини
Home / Законът / Засега: Само представляващият ВСС Боян Магдалинчев отива на конституционни консултации с президента

Засега: Само представляващият ВСС Боян Магдалинчев отива на конституционни консултации с президента

Defakto.bg

Съдийската колегия няма да изпрати свои отделни представители на подновяващите се конституционни консултации при президента Румен Радев.

На „Дондуков“ 2 ще отиде само представляващият ВСС Боян Магдалинчев, се разбра на днешното заседание на колегията. Поканата е за утре.

А в началото Магдалинчев обясни, че я е получил като представляващ ВСС, но допълнително е договорил възможността да отидат и кадровици от двете колегии – Съдийската и Прокурорската. По неофициална информация, в крайна сметка е определена бройката от пет човека – Магдалинчев плюс по двама от колегия.

А фактът, че съдиите решиха да не пращат „свои“ не означава, че това ще е и решението на прокурорите. То също ще бъде взето днес, но не на заседание.

При съдиите, очаквано, първо имаше дебат. Даниела Марчева поиска яснота за „темите“ на конституционните конкултации, за да формира становище. Боян Магдалинчев отговори, че той не може да ги формулира конкретно, а няма как да изиска подобно нещо от „Дондуков“ 2. „Може да е за статута на главния прокурор и прокуратурата, може за индивидуалната конституционна жалба, може и за статута на ВСС“, очерта диапазона Магдалинчев, на базата на предни проведени вече срещи.

На всяка от тях, впрочем, Румен Радев изрично подчертаваше, че консултациите се правят, за да се откроят „проблемите“ в основния закон, свързани със съдебната власт, а не той да ги очертава. Едва след изслушванията на всички държавният глава вече ще прецени какви точно поправки да иницира. Единственото, за което Радев дотук е обявил, че ще внесе, е за индивидуалната жалба.

Последва настояване от Атанаска Дишева и Даниела Марчева кадровиците, които ще участват в консултациите изрично да подчертават, че изразяват личната си позиция, защото няма формулирана такава на колективния орган. Като това важи и за Боян Магдалинчев.

В крайна сметка, включително за да няма и „обидени“ и „пребрегнати“ колегията не гласува предложението от нейна страна на „Дондуков“ 2 да отидат Вероника Имова и Цветинка Пашкунова.

Днес на среща с президента е председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.