Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът на ВСС приключи проверка в окръжните съдилища на производствата по несъстоятелност

Инспекторатът на ВСС приключи проверка в окръжните съдилища на производствата по несъстоятелност

Defakto.bg

Инспекторите предлагат на правосъдния министър промени в Търговския закон

    Инспекторатът на ВСС   приключи  проверка за движението и приключването на производствата по несъстоятелност,  образувани в периода 01.01.2014 г. – 31.12.2016 г. Проверката е възложена с решение на съдийската колегия на ВСС на основание чл. 30, ал. 5, т. 10 ЗСВ и е извършена във всички окръжни съдилища на страната.

Обобщените данни сочат, че в общия случай продължителността на производствата по несъстоятелност е в рамките на разумния срок. В анализа на резултатите са  обсъдени и  проблеми, част от които се дължат на противоречива съдебна практика, съобщават от институцията.   Например, установена бе разнородна практика при разглеждане и произнасяне по молби за присъединяване на кредитори в производството по реда на чл. 629, ал. 4 ТЗ, породена от различното разбиране на отделни съдебни състави за времето и обема, в рамките на които кредиторите могат да упражнят това право.  Проверката констатира също, че съдебни решения, с които съдът  обявява длъжника в несъстоятелност, в хипотезите на чл. 630, ал. 2, чл. 632, ал. 1 ТЗ, са с различно съдържание, което е налагало в хода на производствата да бъдат постановявани допълващи решения с всички реквизити на чл. 711 ТЗ. Тези и други противоречиво решавани въпроси дадоха основание за сигнализиране на председателя на Върховния касационен съд за отправяне на искане за приемане на тълкувателно решение.

Друг проблем, установен в производствата по несъстоятелност е свързан с непълноти на част четвърта „Несъстоятелност“ от Търговския закон.  Например, липсата на изрични законови основания за спиране и/или прекратяване на по-късно образуваните производства и възможността всеки кредитор на самостоятелно основание да подаде молба по чл. 625 ТЗ срещу длъжника, е създало условия за образуване на многобройни дела срещу един и същ длъжник, едновременно висящи пред съда по несъстоятелността. Констатирано е също, че предвидените в чл. 629 ТЗ срокове за разглеждане на молбите по чл. 625 ТЗ и за обявяване на делата за решаване са кратки (съдът обявява делото за решаване най-късно в тримесечен срок от образуването му) и несъобразени с обективно необходимото време за извършване на задължителните процесуални действия в тази фаза.

Установено са и други непълноти на част четвърта от Търговския закон, което дава основание за сигнал до министъра на правосъдието с предложение за изменение и допълнение на разпоредби в Търговския закон, част четвърта „Несъстоятелност“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.