Последни новини
Home / Законът / Инструкция уреди физподготовката в ДАНС – от пешеходни преходи до бойни изкуства

Инструкция уреди физподготовката в ДАНС – от пешеходни преходи до бойни изкуства

Defakto.bg

Натоварването се дозира по възраст, пол и занятие

Поддържането на добра спортна форма на служителите в Държавната агенция национална сигурност (ДАНС) регламентира специална инструкция, обнародвана днес в “Държавен вестник”. Тя влиза в сила веднага.

Пълното й наименование е ИНСТРУКЦИЯ № І-2 от 12 февруари 2020 г. за реда за поддържане на физическата подготовка на държавните служители в Държавна агенция „Национална сигурност“.

Държавните служители в ДАНС са включително агентите – държавен, специален, главен, старши и младши агенти, както и сътрудниците.

Инструкцията обяснява, че “физическата подготовка е непрекъснат процес на занимания с физически упражнения, вид спорт или туристически походи и е основно средство за поддържане на високо ниво на работоспособност, противодействие на стреса, здравословен начин на живот“.
Физподготовката се дозира според възрастта и пола и е обща и специализирана.
Спецтренировките са за служителите на ДАНС, които “осъществяват охраната и пропускателния режим на агенцията”. Те “развиват и усъвършенстват умения, необходими за самозащита и екипни действия при изпълнение на служебните им задължения”. Това включва и техники и прийоми от бойните спортове.
Общата физическа подготовка е не по-малко от два астрономически часа седмично – вторник и четвъртък по един час в работно време и един – в извънработно.
Спецподготовката също е в работно и извънработно време по специална програма с инструктори, утвърждавана от председателя на ДАНС.
Като ежегодно до края на януари шефовете на основните структурни звена в агенцията за националната сигурност индивидуално определят физподготовката на всеки от подчинените им.
Има и трети вариант за гарантиране на добрата форма – служителите, които не участват в горните подготовки, участват в пешеходни походи, които се провеждат един път месечно в рамките на един работен ден. Като за походите се разработват специални планове от началниците на отдели или сектори и за всеки поход се изготвя списък на служителите, които ще участват в него.
Както подобава на сериозна структура, всичко в нея подлежи на проверка и контрол. Контролът се извършва “ежегодно чрез тестови батерии при унифицирани условия”. Накрая се пише  „изпълнил“ или „неизпълнил“ за всеки един от тестовете (упражненията) и крайна оценка. При непокриване на един или повече тестове (упражнения) крайната оценка е „неизпълнил“.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд обяви за обсъждане делото за “пола”, поискано върховни съдии

Конституционният съд обяви две дела за обсъждане по същество на 30  септември. Едното е  к.д.  …

Крайният срок за годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на ЮЛ с нестопанска цел е 30 септември

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.