Последни новини
Home / Законът / Руското разузнаване отрича да е лобирало за освобождаване на Васил Божков, „партенката“ пуснал Валери Симеонов

Руското разузнаване отрича да е лобирало за освобождаване на Васил Божков, „партенката“ пуснал Валери Симеонов

Defakto.bg

 

Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин не е обсъждал с премиера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) освобождаването на Васил Божков, който бе задържан по искане на София. Това съобщава пред ТАСС пресслужбата на СВР.

Посещението на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11-12 февруари. „Директорът на Службата за външно разузнаване наистина имаше много продуктивни преговори с премиера на ОАЕ, шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, но разговорът беше изключително за международни проблеми в областта на сигурността и двустранното сътрудничество“, заявява ръководителят на пресслужбата Сергей Иванов.   Той пояснява, че  световните информационни агенции са подхванали неверния слух, че на въпросната среща Наришкин е поискал от ОАЕ да освободи българския бизнесмен Васил Божков, който бе задържан по искане на София.

В съобщението се казва още, че „Партенката пусна не някой друг, а заместник-председателят на Народното събрание на България Валери Симеонов“.

Миналия четвъртък  БНТ съобщи новината, че руснаци са лобирали в  Обединените арбски емирства (FDE) за освобождаването от ареста в Абу Даби на бизнесмена  Васил Божков. Обществената телевизия се позова на свои източници от разследването.  От БНТ  уточниха, че миналия понеделник  шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е вицепрезидент и министър-председател на Дубай, се е срещнал с ръководителя на военното разузнаване на Русия.

По данни на телевизията Сергей Наришкин е имал срещи и с ген.-майор Талал Хамид бел Хул ал Фаласи, който е генерален директор на отдел държавна сигурност.  Преди тези срещи руски граждани са посетили Васил Божков и се предполага, че след това по време на разговорите си с шейха, е повдигнат въпроса за задържания  бизнесмен.

По-късно, същия ден, Валери Симеонов коментира темата пред Нова тв и обяви, че  има същата инфорамция информация, като допълни, че тя била съобщена от медии в емирствата. Добави, че според него Божков е имал среща в ареста с представители на руските служби.

Затова България трябва да извика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров и да поиска обяснение на какво основание страната му по толкова „безобразен и нагъл начин се намесва във вътрешните работи на България“, препоръча Симеонов.

В руското опровержение пред ТАСС се казва:  Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на компетентността му, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач. Изглежда изострянето (на състоянието на Симеонов) се случва по-рано от сезона“, заключава шефът на руската пресслужба Сергей Иванов.

Няколко дни след информацията,  Васил Божков бе освободен в Абу Даби, докато бъде решен въпроса за екстрадицията му.   Миналата седмица прокуратурата повдигна нови обвинения на Божков за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, нерегистрирани по установения ред.  Той е обвинен почти по целия спектър на НК – включително  като  ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба, а прокуратурата  събира доказателства, че е участвал в убийства,  изнасилвания и др.  Засега  обвиненията му са 11.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.