Последни новини
Home / Законът / Със 7 на 4 кадровиците образуваха дисциплинарно дело срещу съдия Миталов (допълнена)

Със 7 на 4 кадровиците образуваха дисциплинарно дело срещу съдия Миталов (допълнена)

Defakto.bg

Геополитиката влезе в съдебната власт, обяви Лозан Панов

Със 7 „за“ срещу  4 „против“ Съдийската колегия образува дисциплинарно дело срещу съдия Андон Миталов. Негови дисциплинарни съдници ще са Даниела Марчева, Боряна Димитрова и Атанаска Дишева – докладчик. Отвод са си направили посочените преди това от жребия Стефан Гроздев и Олга Керелска.

Това стана след над два часа обсъждания на закрито. В тях участваха 11 кадровици, с отвод на Севдалин Мавров. За образуване на дисциплинарка обаче се иска обикновено мнозинство.

Дисциплинарното предложение беше внесено от правосъдния министър Данаил Кирилов, който поиска уволнение на съдията от спецсъда след публичното му оповестяване от САЩ като замесен в „корупция“.  Според Кирилов дори и само с това е бил уронен престижът на съдебната власт. А освен това магистратът Андон Миталов тежко нарушил и служебните си задължения, като разрешил на Николай Малинов да отпътува за Русия, откъдето той се върна.

Миналия вторник министърът дойде на заседанието на колегията, а членовете й приеха предложението му „за сведение“ и поискаха конкретика на отправените обвинения. В петък Кирилов обяви, че е внесъл допълненията – свързани с въпросното дело за вдигането на забраната на Малинов да напусне страната за няколко дни. Дали те сочат на корупция – по този въпрос министърът е повече от уклончив, признавайки, че по-скоро не.

С това действие на министъра в съдебната власт се настани геополитиката, категоричен бе след заседанието Лозан Панов. Той е гласувал „против“ и обяви: не става дума за корупционни действия, а за произнасяне на един съдия с необжалваем акт. Оттук нататък колегията се превръща в съдебен орган за контрол върху такива актове, а сигналът към останалите е ясен – че и за произнасяния могат да бъдат уволнявани, подчерта председателят на ВКС. Той не е получил отговор на въпросите си по казуса към прокуратуратта и КПКОНПИ. В 12,30 ч. по време на закритото заседание обаче било цитирано писмо от комисията, оглавявана от Сотир Цацаров до ВСС, че информацията е класифицирана, то ест тайна. За каква информация точно става дума Панов не знаеше. За това пък подчерта, че инспекторът Юрий Кръстев, не открил нарушения на съдия Миталов, е бил номиниран от ГЕРБ.

Малко по-късно от ВКС уведомиха, че също са получили писмо от Сотир Цацаров и го публикуваха на сайта на върховния съд. В него се заявява, че законът забранява разгласяването на факти и данни по подадени сигнали до КПКОНПИ. От което яснота също не настъпи.

Спорът беше в две посоки – първо, дали е достатъчно формално предложение за образуване на дисциплинарно дело или колегията преди това има право да прецени основателността му, каквато е практиката по такива дела на Върховния административен съд, каза Цветинка Пашкунова. Този път обаче мнозинството е решило, че предложението на Кирилов е достатъчно. Другият голям въпрос е дали в случая става дума за правораздавателна дейност (за която съдиите имат функционален имунитет) или за администриране на една преписка. Мнозинството е решило, че е вярно второто. Пашкунова също е била „против“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.