Последни новини
Home / Законът / Атанаска Дишева: В предложението за дисциплинарно дело срещу съдия Миталов, няма твърдения за корупция

Атанаска Дишева: В предложението за дисциплинарно дело срещу съдия Миталов, няма твърдения за корупция

Defakto.bg

При упражняване на правораздавателната дейност, когато тя се упражнява в съответствие със закона, съдията не може да носи дисциплинарна отговорност. Единствената хипотеза, при която може да се реализира дисциплинарна отговорност, е ако той е упражнил превратно правораздавателната си компетентност, тоест действал е при умисъл.“ Това заяви  пред „Хоризонт“ Атанаска Дишева, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и докладчик по дисциплинарното производство срещу съдия Андон Миталов.

Както Де Факто информира със 7 „за“ срещу  4 „против“ Съдийската колегия образува дисциплинарно дело срещу съдия Андон Миталов,  на когото САЩ забрани да влиза в страната заради корупция.  Доказателства от американска страна не бяха посочени.  Производството пред ВСС  се разви по  предложение на правосъдния министър Данаил Кирилов, който обяви, че решението на съдия Миталов да вдигне забраната за напускане на страната за няколко дни на Николай Малинов,  за да получи  държавна награда в Москва, е сериозно нарушение.  Кирилов е уклончив дали това съдийско решение е доказателство за корупция, но поиска уволнението на съдията.

„В рамките на образуваното дисциплинарно производство трябва да се установи дали съдия Миталов е действал умишлено и превратно е упражнявал правораздавателната си компетентност“, уточни Атанаска Дишева.

Доказателствени искания имат право да предявяват страните в производството – правосъдният министър като вносител на предложението и привлечения към дисциплинарна отговорност съдия Андон Миталов, каза още  Дишева.

„Те имат правото да правят доказателствени искания. Дисциплинарният състав се произнася по тях и ги събира. Включително може да изслушва свидетели, да изисква от трети лица писмени доказателства, да приема тези, които те представят. Може освен това дисциплинарният състав и служебно да изисква доказателства.“

В предложението за дисциплинарното производство няма твърдения за корупция и Съдийската колегия като дисциплинарно наказващ орган не може да разследва и установява корупция,  подчерта Атанаска Дишева. Дисциплинарният състав има право да предложи временно отстраняване от длъжност, добави  още тя.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.