Последни новини
Home / Законът / Бланка за криминалистическа регистрация, пушка и предмети с белези на културни ценности са открити в „Нове Холдинг“

Бланка за криминалистическа регистрация, пушка и предмети с белези на културни ценности са открити в „Нове Холдинг“

Defakto.bg
Факсимиле на бланка за криминалистическа регистрация на Васил Божков. Снимки- държавното обвинение

При претърсване в помещения на сградата на „Нове Холдинг“ на столичната улица „Московска“ са открити огнестрелно оръжие и оригинална бланка за криминалистическа регистрация на Васил Божков, оповести  Специализираната прокуратура.

Претърсванията са част от продължаващото разследване срещу намиращия се Обединените арабски емирства бизнесмен, на когото задочно са повдигнати 11 обвинения.

В заключена каса е била намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация с пръстов отпечатък,  посочва Специализираната прокуратура.

На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г.  за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда.  За хазарта Божков е глобен с 500 лева, а втората му присъда е за две години условно. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката.

От  главния секретар на МВР е поискано да провери регистриран ли е бил криминалистически Васил Божков, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации; съхраняват ли се те по съответния законов ред  –  къде и в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;  има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на Божков и ако да – кога и на какво правно основание.

Не е уточнено  дали  за оръжието е имало разрешение.

По рано държавното обвинение обяви, че на   „Московска“ 43 са открити множество предмети с белези на движими културни ценности, съхранявани в „насипно състояние“.

Става тава дума за предмети с белези на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от тях  има видими следи от непочистена пръст, съхранявани са не по установения ред –  в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка, посочва прокуратурата.

Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети  се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

От прокуратурата сочат още, че откритите предмети се  изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.