Последни новини
Home / Законът / Административната прокуратура възложи на КЕВР незабавна проверка за състоянието на ВиК мрежата в цялата страна

Административната прокуратура възложи на КЕВР незабавна проверка за състоянието на ВиК мрежата в цялата страна

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)  незабавна проверка за състоянието на мрежата за водоснабдяване и канализация (ВиК) в страната, включително изграждането на водопроводи, които не са пригодени за водоснабдяване, в резултат на което се създават предпоставки и за аварии, и за разпиляване на води.

Проверката е наложена заради  голямата  значимост на проблема, тъй като се засягат значими обществени интереси – според чл. 1 от Закона за водите (ЗВ) водата за питейно-битови нужди е основна жизнена потребност по смисъла на Закона за социалното подпомагане (ЗСП), а ВиК услугите са дейности от обществен интерес (чл.3 от Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги (ЗРВКУ), посочва прокуратурата.

Ще бъде проверено изпълнението  на дейностите от ремонтните и производствените програми от утвърдените бизнеспланове, задължителни за ВиК оператора, както и влаганите материали, които съответстват по качество, предназначение и са придобити от ВиК оператора за влагането им в отчетените работи.

В съобщението се посочва още, че другата проверявана област са годишните целеви нива на показателите за качество на предоставяните ВиК услуги, включително и за намаляване на загубите на вода заложени в бизнесплановете.

При  установяване на данни за извършено престъпление  ще бъдат уведомявани  незабавно органите на МВР, съответната компетентна прокуратура, а обобщен доклад с пълните данни за резултатите от проверката и предприетите мерки от КЕВР  следва да бъде изпратен изпрати на ВАП, посочва държавното обвинение.

Към момента прокуратурата разследва причината за въвеждането на водния режим в Перник. Обвинения до момента са повдигнати на бившия шеф на ВиК дружеството в града Иван Витанов и изпълняващия длъжността кмет по време на предизборната кампания през октомври Севделина Ковачева. Двамата бяха задържани, но освободени. Вчера съдът отказа да пусне от ареста бившия министър на екологията Нено Димов.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.