Последни новини
Home / Законът / ВАС реши: Административен съд – София град да продължи дело за изтичане на лични данни от НАП по жалба на физическо лице

ВАС реши: Административен съд – София град да продължи дело за изтичане на лични данни от НАП по жалба на физическо лице

Defakto.bg

 

Редът на защита е регламентиран в ЗОДОВ, АПК и ГПК, казват върховните съдии

 

Върховният административен съд определи Административен съд – София град да продължи прекратено дело, образувано по жалба на физическо лице срещу изтичането на лични данни от НАП. Определение по административно дело № 1796 от 2020 г. е от 17 февруари и е окончателно.

Прекратеното дело от  Административен съд – София е образувано  по жалба на гражданката С. Илиева, която претендира 1000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди, вследствие на „неизпълнение в достатъчна степен“ на задължението на НАП да опазва личните й данни според регламент Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни.  Съдът е отхвърля жалбата й,  а по обжалваното прекратяване,  ВАС приема, че жалбоподателката има право на съдебна защита в случая.

Върховните съдии  приемат, че според правилото на чл. 79 параграф 1 от Общия регламент за защита на личните данни субектът на данни разполага с право на ефективна съдебна защита независимо от наличните административни или несъдебни средства за защита, включително правото на подаване на жалба до надзорен орган, пише в определението на ВАС.

Според чл. 39 от Закона за защита на личните данни при нарушаването на правата по Регламент (ЕС) 2016/679 субектът на данни може да обжалва действия и актове на администратора и на обработващия лични данни пред съда по реда на АПК, като в това производство субектът на данни може да иска обезщетение за претърпените от него вреди вследствие на неправомерно обработване на лични данни от страна на администратора или на обработващия лични данни. Тази разпоредба не се различава от общите правила, съдържащи се в АПК относно защитата срещу актове, действия или бездействия на административни органи, включително и тези по Глава единадесета на АПК „Производства за обезщетение“. Конкретно в този следва да се има предвид и другата препращаща норма, а именно на чл. 203, ал. 1 от АПК, според която за неуредените въпроси за имуществената отговорност по ал. 1 т.е. исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица се прилагат разпоредбите на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В зависимост от случаите е установен различен ред за защита срещу индивидуалните, общите или нормативни административни актове, действия или бездействия, но имуществената отговорност за настъпили вреди от тези актове (ако те представляват непозволено увреждане) се упражнява чрез предявяване на осъдителен иск, подлежащ на разглеждане от административните съдилища по реда на АПК с препращане за неуредените въпроси към ЗОДОВ и ГПК.“, се отбелязва в определението на ВАС.

Цялото определение може да се види тук

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.