Последни новини
Home / Законът / Великобритания ще приема само висококвалифицирани работници, слага край на „евтиния труд от Европа“

Великобритания ще приема само висококвалифицирани работници, слага край на „евтиния труд от Европа“

Defakto.bg

Великобритания поставя нови условия за привличане на висококвалифицирани работници от цял свят след Брекзит чрез нова точкова система, съобщи британското правителство, предава Ройтерс.  Според плановете на правителството, обявени във вторник, системата ще сложи край на зависимостта от „евтин труд от Европа“ , както и  да  намали общата имиграция в Обединеното кралство, цитира БТА.
Според новата система точки ще се получават за определени умения, квалификация, заплащане или професии, а   работни визи ще бъдат предоставяни само на тези, които имат необходимия брой точки. Системата ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.  Според нея гражданите на ЕС и на други страни ще бъдат третирани еднакво.
„За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система“, е посочено в документа, в  който правителството представя плановете си.

Гражданите на ЕС няма да се нуждаят от виза, за да влизат във Великобритания като посетители за срок до шест месеца.

Според системата за получаването на работна виза кандидатът ще трябва да отговаря на три задължителни критерия, които ще дават общо 50 точки – да има предложение за работа от одобрен работодател, предложението да отговаря на съответната квалификация и да владее английски език.  Допълнителните критерии се отнасят до образователната степен на кандидата, недостига на работници в съответния сектор и възнаграждението, което му е предложено. По-късно се очаква да бъдат въведени и още допълнителни критерии като възраст и професионален опит. За получаване на работна виза кандидатът ще трябва да събере най-малко 70 точки.
Освен това, чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да получават годишно възнаграждение от поне 25 600 паунда.
Според британското правителство ще бъдат разработени специални инициативи за  учени, висшисти, здравни и селскостопански работници. Не се предвижда обаче особен път за имиграция за неквалифицирани работници.
Според британския консултативен комитет за миграция около 70 процента от гражданите на Европейското икономическо пространство, пристигнали във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза.
В документа на британското правителство се казва, че „ние трябва да преместим фокуса на икономиката си от зависимостта от евтин труд от Европа и вместо това да се концентрираме върху инвестициите и автоматизацията. Работодателите ще трябва да се приспособят.“
Стотици хиляди граждани на ЕС в момента работят в сектори като земеделието, здравеопазването и ресторантьорството на сравнително ниско платени позиции, припомня Асошиейтед прес. Работодатели от тези сектори предупреждават, че при по-строгите имиграционни права ще бъдат изправени пред недостиг на работна ръка. Британската асоциация за домашни грижи предупреди, че липсата на разпоредби за нископлатени чуждестранни работници в правителственото предложение е „безотговорна“ и може да остави много хора без грижи.
Имиграционният план трябва да бъде одобрен от британския парламент, което изглежда вероятно, защото консерваторите имат голямо мнозинство, коментира Асошиейтед прес. (БТА)

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.