Последни новини
Home / Законът / Жалба до СГС: И все пак с „и циганите правят така“ Иван Гешев обиди и унизи ромите

Жалба до СГС: И все пак с „и циганите правят така“ Иван Гешев обиди и унизи ромите

Defakto.bg

Активистът Христо Николов иска Софийският градски съд да отмени прекратяването на делото и да го върне на друг състав на районния съд

Сагата с откровението на главния прокурор Иван Гешев „и циганите правят така по дела“ продължава, включително на полето на наказателното правораздаване.

Този месец съдия Мила Лазарова от Софийския районен съд прекрати наказателното дела и се аргументира, че гешевата реплика не е нито обида, нито клевета, сиреч няма извършено престъпление. А ромският активист Христо Николов оспори прекратяването пред Софийския градски съд и настоя втората инстанция да отмени това определение, както и за върне казуса за ново разглеждане, но на друг състав на СРС.

В тъжбата си Николов твърдеше, че отговорният обвинител е извършил престъпленията обида и клевета, а изявлението на Иван Гешев в интервю по БНТ миналия април го е засегнало лично, тъй като е приравнило всички представители на ромската общност към извършителите на престъпления. Бе посочил, че става дума за разгласяване на неистински и позорни обстоятелства, което е и съставът на престъплението „клевета“.  Като обидна Николов сочеше квалификацията „цигани“.

Коментарът на Гешев тогава дойде по повод отказа на един от подсъдимите в процеса „Младост“ Петко Дюлгеров от първоначалните му обяснения, като дадени под натиск. Пред националната телевизия тогавашният зам.-главен прокурор каза: „Така правят всички подсъдими. Така правят и циганите. Това е масово“.

Христо Николов

Първоначално СРС бе оставил тъжбата на Христо Николов без движение, понеже не били посочени включително ЕГН-то и настоящият адрес на отговорния обвинител (посочен бе служебният адрес на ПРБ).

След отстраняването на тези недъзи на тъжбата, по същество съдия Лазарова постанови, че тогавашният зам.-главен прокурор (понастоящем главен) просто изказвал и обобщавал мнението си за поведението на подсъдимите. Което не било нито позорящо, нито унизително, ни обидно.

Не е така, заявява сега в жалбата си до СГС Христо Николов чрез адвоката си, като се позовава включително на практиката на Върховния касационен съд.

Из жалбата:

Следва да се отбележи, че от датата на образуване на производството по това дело 25.07.2019 до датата на прекратяване на същото 04.02.2020 год. тоест повече от половин годна тъжителят е изпълнявал указания на съда и когато и последното такова е изпълнено – да се посочат пълните данни на лицето срещу което е подадена тъжбата следва и прекратяване на производството

В обжалваното разпореждане на съда, се прави обстоен анализ от страна на докладчика на фактическата обстановка, изложена в тъжбата, и се излагат съображения, характерни за мотивите на присъда или решение след проведено съдебно производство и събиране на доказателства. Видно от този изключително обстоен и непосредствен анализ на деянията по чл. 147 и чл. 148 НК става ясно, че твърденията в тъжбата не разкриват нито една характеристика от упоменатите по-горе престъпления. Напротив! Според съда инкриминираните изрази посочени в тъжбата не са унизителни, не са изказани в присъствие на тъжителя и не са насочени към него. Това според съда са „…обобщения на зам. Главния прокурор към онзи момент Иван Гешев за поведението на подсъдимите.“ и по никакъв начин  не осъществяват състава на чл. 148 НК.

Изводите на съда са незаконосъобразни поради следните съображения:

На първо място – обидата е престъпление, засягащо чувството за лично достойнство на гражданите и цели да измени обществената им оценка.

На второ място – за да се засегне лицето, то трябва да възприеме пряко или посредствено унизителното отнасяне към него с обидни думи или действия.

На трето място – при обидата деецът дава своята негативна оценка за личността на пострадалия под формата на епитети, квалификации, сравнения, обидни жестове, които по своето съдържание засягат честта и достойнството на адресата на същата итформация и се обективират с такава цел.

В такава насока поне е константната и тълкувателна практика на ВКС (ако въобще някой се съобразява с нея)

Позовавайки се на тази практика считам, че е видно, че на 17.04.2019г. в сутрешния блок на БНТ в предаване „Тема с продължение – Между арестите и скандалите “ при коментиране на делото „Иванчева“ и неговия обществен отзвук лицето, срещу което е насочена тъжбата е осъществило всички хипотези на състава на чл. 148 НК, визирани по-горе от практиката на ВКС по този тип деяния.

Предвид изложеното моля да отмените разпореждането на СРС НК 98-ми състав и върнете делото за продължаване на действията по него от друг състав, предвид факта, че настоящият такъв е формирал ясно становището си по казуса“.

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Извънреден Магистратски форум по повод на 70‑ата годишнина на Съда на Европейския съюз (1952—2022 г.) 

  На  тридневна среща на тема „Правораздаване, близо до гражданите“ Съдът на ЕС  ще чества …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.