Последни новини
Home / Законът / Укрепват спецпрокуратурата с пет нови щата и четвърти заместник

Укрепват спецпрокуратурата с пет нови щата и четвърти заместник

Defakto.bg

Кадровиците отмениха решението си за приетата оставка на зам.-главния прокурор Мария Шишкова

С по пет нови щата да бъдат укрепени специализираната прокуратура и ВКП. Това реши колегията на ВСС и предлага Пленумът на съвета да одобри предложението й.

Новите магистратски бройки за Върховната касационна прокуратура идват от съкращаването на свободни длъжности – пет на брой, в СГП.

По същата линия кадрово ще нарасне и спецпрокуратурата. Новите пет бройки за нея обаче се вземат от съкращения с по една свободна длъжност в ОП-София, СГП, както и в следствените отдели в Кюстендил, Монтана и Варна.

Единодушно, колегията гласува и предложението на шефа на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров за нов, четвърти негов заместник. Това, както Де факто писа, е Валентина Маджарова – бивш районен прокурор на Средец, в момента редови обвинител в спецпрокуратурата (там отказа разследване по сигнал на „Боец“ срещу Иван Гешев). Маджарова е и прокурор на годината за 2016-а в класацията на Асоциацията на прокурорите.

Преди да я назначат, кадровиците трансформираха нейната прокурорска бройка в такава за зам.-ръководител, защото повече свободни щатове за заместници няма.

Калина Чапкънова каза, че познава Маджарова лично като районен прокурор на Средец и че е много добър професионалист и с административен потенциал.

Иван Гешев обяви: „Не я познавам добре, но спецпрокуратурата определено има нужда от административен капацитет, което е резултат на дългогодишната хронична липса на кадри, ще помогне за решаване на хронични проблеми. Решението за 4 заместници е правилно, всички отдели там са много натоварени“. Разбра се, че става дума за три отдела, които да са ресор на заместниците плюс един зам. за административна работа.

Нови служители ще помагат на тримата зам.-главни прокурори във ВКП

По молба на Мария Шишкова колегията отмени решенията си от декември м.г., с които гласува оставката й като зам.-главен прокурор – първо тя трябваше да влезе в сила през януари, после бе отсрочена за март. Така зам.-главните прокурори във ВКП стават трима – Шишкова, Красимира Филипова и Пламена Цветанова. Отделно има и за ВАП – Десислава Пиронева. Петият е шефът на НСлС Борислав Сарафов, но той е зам.-главен по разследването.

Днес, по предложение на Иван Гешев, колегията увеличи щата в Администрацията на главния прокурор с двама главни специалисти и трансформира една бройка за младши експерт в такава за главен експерт.

Тези служители ще са в кабинетите на тримата зам.-главни прокурори при ВКП, ще са на тяхно пряко подчинение и ще ги подпомагат, стана ясно на заседанието.

В момента в кабинетите на тримата замове имало двама прокурорски помощници, трима младши експерти и един главен специалист.

Извън това нови бройки получава и дирекция „Публична комуникация“, която ще има два отдела – „Пресцентър и връзки с обществеността“ и „Институционални и международни отношения“.

Новите бройки са общо четири – две от тях са за началници на двата отдела, а останалите две – за главни експерти.

Бюрото за защита нараства с 36 щата

Набъбва и щатната численост на Бюрото по защита при главния прокурор. Това се налагало заради увеличаването на работата – последните промени в съдебния закон прехвърлиха охраната на застрашени прокурори и следователи от ГД „Охрана“ в правосъдното министерство към Бюрото.

По предложение на Иван Гешев то получава нови 36 щата. В момента Бюрото по защита е от 98 човека и числеността му не била променяна от неговото създаване през 2014 г.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.