Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ: Шествието в памет на Апостола е от „организирани агиткаджии“ от „периферията на кримиконтингента“

ГЕРБ: Шествието в памет на Апостола е от „организирани агиткаджии“ от „периферията на кримиконтингента“

Defakto.bg

Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление. Така   президентът Румен Радев в Русе отговори на  декларацията на ГЕРБ, прочетена  днес в парламента по повод вчерашното шествие в памет на 147 години от гибелта на Васил Левски.

Шествието зад гърба на Румен Радев са „полумаргинали“, „организирани наемници“, „организирани агиткаджии“, които „преминават в периферията на кримиконтигнгента“, според Тома Биков

В декларация управляващата партия обяви, че  Румен Радев е нарушил традицията паметта на Левски да бъде почетена със смирение, като се е включил в шествието заедно с организирана агитка от средите на БСП.  Според Тома Биков , който прочете декларацията на  ГЕРБ на шествието е имало „полумаргинали“, „организирани наемници“, „организирани агиткаджии“, които „преминават в периферията на кримиконтнгента“.  Биков изброи и имената на някои от  участници в шествието –  Александър Томов, Красимир Премянов, Васил Василев.

„Президентът не е в състояние да предложи нищо друго освен пошлост“, каза Биков и настоя държавният глава да се извини, че е приравнил президентската  институция да нивото на „маргинална партийна организация“. Според него никой няма право да приватизира българската национална памет, а България не е учебна площадка за „политически аматьори“.

Патриах Неофит и председателят на парламента Цвета Караянчева също присъстваха на церемонията по повод гибелта на Васил Левски

В сряда президентът Радев поведе шествието от „Дондуков“ 2 към паметника на Васил Левски, а до него бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата, граждани.

Причина за днешната декларация на ГЕРБ обаче се корени в  скандиранията „Оставка“, „Мафия“ и др., които последваха изказването на  столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на церемонията пред паметник ана Апостола.   Веднага след нея слово произнесе президентът, който призова „в този свят ден да се въздържаме от викове и скандирания“. Гражданите обаче продължиха, но този път със скандирания „Радев“.

В речта си пред паметника на Левски Румен Радев заяви,  че на 19-и февруари почитаме Апостола и свеждаме глава пред него, но напомни, че Апостола не обича склонените глави, а изправените.   Свободата и достойнството не се вземат на заем, а се води битка за тях, каза президентът.  „..И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?..“

Според левицата реакцията на ГЕРБ е неадекватна, тъй като държавният глава има право да води шествието и да разговаря с хората.

От трибуната на парламента  Драгомир Стойнев (БСП)  раздели вчерашните събития на две – шествие и освиркване.

„Шествието е право на президента и никой не може да му забрани. Пряко избран е от гражданите и има право да ги води, да разговаря с тях, да слуша неволите им. Но на вас проблем ви е защо не хвали правителството“, заяви Стойнев.   И се обърна към ГЕРБ с критика,  че обижда хората – дали са били маргинали, дали хора от миналото, които едва ли не нямат морал.

„Освиркванията – доколкото си спомням, именно президентът призова да не се освиркват политици на този ден. Но трябва да си зададете въпроса защо българските граждани ви освиркват. Вината я търсете във вас, а не в президентската институция“, посочи още депутатът от БСП.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.