Последни новини
Home / Законът / Парламентарното мнозинство оневини шефовете на НАП за пробива в системата и теча на данните на милиони граждани

Парламентарното мнозинство оневини шефовете на НАП за пробива в системата и теча на данните на милиони граждани

Defakto.bg

Социалистите поискаха оставки на отговорните и уволнения

Ударът по системата на НАП от юли миналата година, довел до изтичането на лични данни на общо 6 074 140 български и чужди граждани, е можел да се случи навсякъде в държавната администрация. Сиреч – конкретни виновни от приходната агенция няма, станалото там е само „пример“. За отговорност на принципала, финансовия министър Владислав Горанов, изобщо не се отваря дума.

Красимир Ципов

Това, в крайна сметка е изводът на временната парламентарна комисия по казуса, оглавявана от Красимир Ципов (ГЕРБ). Днес докладът бе приет в пленарна зала с 94 „за“, 52 „против“ и 9 „въздържали се“.

Натрапва се изводът, че единствените „вини“ ще се търсят само в полето на наказателното дело срещу тримата от нефункциониращата вече фирма „ТАД груп“ – собственика Иван Тодоров, търговския директор Георги Янев и служителя Кристиян Бойков. Те са сочени от спецпрокуратурата за организирана престъпна група и кибертерористи, но вините им трябва тепърва да се доказват, убедително. В управлението обаче отговорни няма.

Директорът на НАП Галя Димитрова

Случва се при положение, че дори проверката на Комисията за защита на личните данни разкри, че в НАП не са предприели подходящите технически и организационни мерки за защита и на агенцията че наложена рекордната глоба от 5,1 милиона лева. Която от НАП оспориха пред съда. А днешното решение на мнозинството в парламента им дава аргументи и за пред магистратите. За това пък заплатата на директора на НАП Галя Димитрова най-вероятно ще бъде увеличена.

Докладът на временната комисия (от 15 човека, по трима от всяка от съществуващите миналото лято ПГ) е забележителен – голяма част от него е изреждане на проведените изслушвания на представителите на различни ведомства. От изложенията на КЗЛД се появява и общият брой ощетени над 6 милиона, но не всички от тях били „активни“. Активните са малко под 5 милиона.

Какво, в крайна сметка, ни казва парламентът?

Изводите и заключенията на временната комисия:

  • През последните 20 г. комуникационната и информационна инфраструктура на държавната администрация е изграждана поетапно, като самостоятелни системи за съответната администрация.
  • Необходимостта за предоставяне на електронни услуги е довела до значителни промени в първоначалната архитектура на изградените системи, най-вече чрез надграждане от различни изпълнители и допускане на компромиси със сигурността на системите с цел удовлетворяване изисквания за достъп до информация.
  • След изтичане на гаранционните срокове по договорите от административните органи не са били планирани и осигурявани средства за поддръжка в голям процент от случаите.
  • Заради обжалване на обществени поръчки в редица случаи информационни системи са функционирали продължително време без поддръжка и актуализиране на системен софтуер с открити и оповестени уязвимости.
  • Поради забавяне подмяната на хардуер и софтуер функционират системи с уязвимости, за отстраняването на които е необходимо цялостното обновяване, а понякога и  повторно изграждане на системите.
  • Показателен е случаят с източването на информация на НАП, при който след изтичането на гаранционния срок на информационната система различните компоненти са поддържани от различни доставчици, което е довело до несъвършества в нейното ефективно функциониране.
  • Преодоляването на слабостите може да се извърши само чрез комплексни мерки, включващи спазването на единна архитектура, определянето на единен системен оператор, промяна в отношението на всички административни органи по въпросите на мрежовата и информационната сигурност и постепенното изграждане на нова култура и начин на поведение по отношение на киберсигурността.

Толкова.

После се дават 11 констатации и препоръки. Сред които, естествено, за промяна в законодателството. Включително промяна в Закона за защита на личните данни, чрез която КЗЛД да получи правото да реализира персонална административнонаказателна отговорност спрямо съответните администратори на лични данни, както и на оправомощени от тях длъжностни лица.

И „задължителните“ напоследък промени в НК, а именно – по-строги наказания ца киберпрестъпленията в главата „Компютърни престъпления“, да се създаде нова дефиниция на деянията, свързани с компютърните престъпления, да се приемат нови състави на престъпления, свързани с промените в обществените отношения и новите форми на престъпни посегателства. При приемането на новата Концепция за наказателна политика да се обърне внимание на необходимостта от формулиране по изцяло нов начин на съставите на компютърните престъпления на новия НК.

Тримата членове на временната комисия от БСП, начело със зам.-председателя Румен Гечев са на „особено мнение“. Те заявяват, че в доклада не се извежда по ясен и категоричен начин отговорността на Министерството на финансите и на НАП. В същото време министърът е принципал на НАП, а за техническите, софтуерните, кадровите и организационите мерки по недопускането на нерегламентиран достъп до масивите отговорност носи ръководството на НАП и тази отговорност ясно е посочена от проверката на КЗЛД.

Скандалът в парламента днес

Румен Гечев

Социалистите категорично оспориха доклада и поискаха оставката на всички отговорни. Румен Гечев заяви, че е наглост, че няма нито един уволнен за теча на информация, съобщи БНР.

Гечев обяви:

„Трагедията е огромна, защото нито на един човек не е потърсена отговорност – това нормално ли е? Министерство на финансите, министър, зам.-министър, който отговаря, шефът на НАП е в отпуска. Не знам къде е, почива си, не си прекъсва отпуската. Поне портиера да бяха уволнили на НАП. Нещо повече, сега министърът на финансите предлага увеличение на заплатите на НАП. Вие се опитвате да замитате следите, което няма как да стане и трето, незабавна оставка на всички отговорни, затова, че станахме за срам пред цяла Европа“.

Маноил Манов от ГЕРБ гневно се обърна към социалистите с призив да не раздават присъди:

„Когато има по едно извършено престъпление, касаещо и националната ни сигурност, се води разследване в прокуратура, в ДАНС, в службите. Никой друг не може да раздава от тук или откъдето и да било присъди, защото тази държава все още е правова държава. Съдът е, който може да раздава присъди. Да, вие наследниците на комунистите обичате да раздавате присъди. Само че това време няма да се върне“.

„Ама уважаеми колеги, по статистическа информация, към 80 на сто от вашите членове тук са бивши членове на БКП“ , отговаря Гечев.

Спорът е преминал в лични нападки, включително по линията „комунисти-антикомунисти“.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Извънреден Магистратски форум по повод на 70‑ата годишнина на Съда на Европейския съюз (1952—2022 г.) 

  На  тридневна среща на тема „Правораздаване, близо до гражданите“ Съдът на ЕС  ще чества …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.