Последни новини
Home / Законът / Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за съпругата на Васил Божков, съдът я пусна срещу 1,5 млн. лв. (допълнена)

Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за съпругата на Васил Божков, съдът я пусна срещу 1,5 млн. лв. (допълнена)

Defakto.bg
Елена Динева

Специализираният съд наказателен съд пусна от ареста Елена Динева – съпруга на бизнесмена Васил Божков срещу парична гаранцация от 1,5 млн. лева, която трябва да внесе в 14-дневен срок.

Имало макар и оскъдни данни за съпричастност на Динева към групата на Божков, но не и такива, които да сочат, че на свобода  тя ще се укрие или извърши друго престъпление. Прокуратурата настоя  жената на бизнесмена да остане в ареста, тъй като можела да повлияе на свидетелите, а и да укрие доказателства.

Пред съда съпругата на Божков отрече да има нещо общо с хазартния бизнес на Божков, нито пък да познава който и да е от членовете на комисията по хазарта. Каза, че не е имала намерение да бяга от България. Такова намерение нямал и самият Васил Божков, но е  бил принуден.  „Не съм обществена заплаха. Имах възможност да напусна страната, но нямах желание. Съпругът ми беше принуден да не се върне“, каза пред съда тя.

„Последните 20 дни, уволнявам хора, пускам предизвестия, опитвам се да успокоя персонала. Как може в тази ситуация да представлявам обществена опасност“, заяви Динева.

Тя обясни, че участва в управата на няколко дружества, които обаче нямат абсолютно нищо общо с хазарта. Едното съществува от 19-20 години, в други три е инвеститор. Нито едно от тези дружества няма участие в Националната лотария.  Тя е в управителните съвети на две  фондации – „Тракия“ и „Българско изкуство“, като за „Българско изкуство“ каза че спонсорира тази фондация за издаване на книги и албуми, които не са с големи тиражи.
Динева  обясни също, че през тези дни в дома й минали над 120 души – полицаи, прокурори, следователи, експерти по културните ценности.  „Помагах на тези хора, не защото съм мила и добра, а защото разбирам патовата ситуация. В момента съм пресирана“, ката тя и  повтори, че отдавна не е оперативно ангажирана в хазарта.
Обясни, че познава основните свидетели в делото – братята Боян и Цветомир Найденови, с които имали съвсем нормални отношения преди акцията.
Динева заяви, че бнковите й сметки, които са само в една банка, са блокирани от първото претърсване в дома им.

По рано стана известно, че специализираната прокуратура е  внесла искане за постоянен арест на съпругата на Васил Божков, на която е  повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщи специализираният наказателен съд.

Динева е била задържана във вторник.   В началото на акцията срещу хазартния бос самият той се оплака по телефона от чужбина, че разследващите са задържали жена му. Тогава говорителят на главния прокурор нарече това „жълта информация“.

Самият Божков е обвинен като ръководител на организирана престъпна група  за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.   Миналата седмица му  повдигнаха нови обвинения за търговия с влияние, за държане и отчуждаване на културни ценности, нерегистрирани по установения ред.  Разследват го за участия в  убийства,  изнасилвания и др.

Вчера при поредно претърсване в помещения на сградата на „Нове Холдинг“ бяха открити огнестрелни оръжия,  оригинална бланка за криминалистическа регистрация на  Божков, съобщи   Специализираната прокуратура.

По този повод в Благоевград, където се провежда специализирана акция срещу битовата престъпност, главният прокурор Гешев коментира разследването срещу Божков:

„Това обяснява и отговаря на въпроса, който вие журналистите задавате – защо сега? Първият отговор е, защото сега съм главен прокурор. Другият отговор на този въпрос дава тази справка. Това е бланка за криминална регистрация. Това показва, че едно лице е регистрирано преди 89-та година, съдено е два пъти и след това си е прибрало оригинален документ в касата като спомен и артефакт. В един момент се е почувствало, че е по-силен от държавата и си го е прибрало като трофей“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.