Последни новини
Home / Законът / Страсбург: България ще наруши Конвенцията за правата на човека, ако експулсира в Китай бежанци уйгури

Страсбург: България ще наруши Конвенцията за правата на човека, ако експулсира в Китай бежанци уйгури

Defakto.bg

България, че тя би нарушила Европейската конвенция за правата на човека, ако реши да експулсира в Китай бежанци уйгури, предупреждава Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщи БТА, позовавйки се на „Франс прес“.

„В случай че бъдат върнати в Китай, това би било нарушение на член 2 (право на живот) и член 3 (забрана на изтезания и нечовешко или поругаващо достойнството отношение) от конвенцията“, се казва в публикувано днес становище на ЕСПЧ.

През януари 2018 г. Съдът по човектите права отправи  искане към българското правителство да спре експулсиранията, докато той се произнесе по случая.

През 2018 г. петима уйгури сезираха ЕСПЧ. Те обвиниха българските власти, че „искат от съображения за националната сигурност да ги експулсират в Китай, където ищците смятат, че са заплашени от смърт или лошо отношение“.  Тези бежанци са пристигнали в България през юли 2017 г., след като са прекарали няколко години в Турция.

Впоследствие двама от тези бежанци са напуснали България по свое желание и следователно решението на ЕСПЧ не се отнася до тях.

Правозащитни организации и експерти обвиняват Пекин, че е въдворил един милион мюсюлмани, предимно от уйгурския етнос, в лагери за политическо превъзпитаване в Синцзян-Уйгурския автономен район, отбелязва „Франс прес“/БТА .  Твърди се, че в китайския Синцзян има над 1 млн. мюсюлмани уйгури, изпратени в лагери за превъзпитание. Обвиненията са абсурдни: „отсъства при издигането на националния флаг“ или „има повече деца, отколкото са разрешени“, писа „Дойче веле“.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.