Последни новини
Home / Законът / Задържаха „вечен“ жалбоподател, заплашил съдия с убийство. Съдът му определи „домашен арест“ (допълнена и обновена)

Задържаха „вечен“ жалбоподател, заплашил съдия с убийство. Съдът му определи „домашен арест“ (допълнена и обновена)

Defakto.bg

Един от „вечните“ жалбоподатели, отбелязали се със стотици искови молби до съда и последващи искания на отводи на съдии, е задържан заради заплаха към магистрат.

На 19 февруари прокуратурата е повдигнала обвинение на Момчил Добрев за закана с убийство към съдията от СГС Райна Мартинова (на снимката) и е разпоредила 72 часа предварително задържане. Днес искането за постоянен арест бе внесено в Софийския районен съд. Двама съдии там си направиха отвод, третият – Албена Момчева гледа делото за мярката.

За искането за постоянен арест на Момчил Добрев съобщиха от СГС. С добавката, че по искови молби, подадени от Добрев в Софийския градски съд се гледат 250 граждански дела, едно от които е и делото, по което съдия Мартинова е била заплашена с убийство.

 

Момчил Добрев в съда – на делото за ареста му

Заканата е отправена в открито съдебно заседание по гражданско дело, гледано от Райна Мартинова, в Съдебната палата на 21 ноември миналата година, на което се е обсъждало поредно искане на Добрев, отказано от съдията, научи Де факто. След произнасянето на Мартинова той е започнал да ругае магистрата и е обявил, че „ще й отреже главата“, установява Софийската районна прокуратура. Разследването е започнало по сигнал на съдия Мартинова.

Преди да се стигне до записаната в съдебна зала заплаха и образуването на разследване тя е била преследвана от Добрев по-прикрито. Гражданинът (именуващ себе си включително „Лорд проф. д-р Момчил Добрев“), страна по образувани по негови искови молби дела, е успял да намери домашния адрес на съдията, както и на нейни близки и да им праща и лепи заканителни бележки как Мартинова била увредила интересите му – финансово.

До късно продължи делото за мярката в Софийския районен съд. В крайна сметка е постановен „домашен арест“ за Момчил Добрев, втората по тежест мярка за неотклонение. Определението може да се оспори пред СГС.

Размерът на бедствието

Преди време Де факто разговаря със съдия Райна Мартинова по темата за обидите и заплахите в съда след внасянето на законопроекти в тази насока. От друга страна, председателите на две от най-големите съдилища в страната СРС и СГС бяха настояли за мерки срещу „масовите отводи“ на съдии.

Тогава Райна Мартинова очерта размера на „бедствието“ така: От години в съдилищата се подават искови молби от трима-четирима човека, които съдържат нецензурни изрази, клетви, пожелания за смърт на съдии и семействата им, като няма работещ механизъм, по който това да бъде спряно. Факт е, че законът и сега забранява злоупотреба с права, но магистратите не са убедени, че само позоваването на тази норма е достатъчно за отказ от задвижване на молбите.

В голямата им част става дума за претенции на въпросните ищци за неимуществени вреди, като обичайно размерите са много големи, включително за милиони. Традиционно исковете са по Закона за задълженията и договорите (и предвиждат внасяне на такса от 4 %  от размера), но ищците настояват за освобождаване от държавна такса на базата на представени документи за липса на доходи. И в повечето случаи биват освобождавани. А така и свободни да роят искове.

Тъй като претенциите масово не се уважават – а и по мнението на съдиите те не се внасят за това – следват лавинообразни настоявания за отводи на всеки магистрат, при когото се падат делата. А понякога се стига и до различни форми на натиск. Но публичната закана с убийство е прецедент.

Всичко това обаче води и до другия сериозен проблем – масовите отводи (и магистратите са хора!), в резултат на което въпросните искове се разглеждат само от неколцина съдии. Това пък, освен затлачване с дела, води и до забавяне на произнасянията и жалби за мудно правосъдие от „вечните жалбоподатели“, които получават обезщетения.

Райна Мартинова не е единствената „пострадала“, установи проучване. По сигнал на „вечен жалбоподател“, например, друг съдия от СГС Владимир Вълков е бил подложен на ревизии от НАП, които, в крайна сметка не са установили нарушения.

Сигнал до прокуратурата е отправяла и Катерина Енчева от СГС – конкретно заради използваните хули, псувни и заплахи по дело за непозволено увреждане с иск от над 7 милиона лева срещу телевизия за отказано право на отговор. Съдията е отхвърлила иска, тъй като медията в случая не е дължала право на отговор. Първоинстанционната прокуратура обаче е отказала разследване, тъй като ставало дума за обида и клевета, които били частни престъпления.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Един коментар

  1. Стоянов

    Е има и още един вечен такъв , с партизанското име „Махно“……… . Затлачил е съдебната с/ма със свои щетения срещу всеки и срещу всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.