Последни новини
Home / Актуално / В сигнал до Иван Гешев сдружение „БОЕЦ“ настоява прокуратурата да разследва замесен ли е премиерът в корупция за „Къщата в Барселона“

В сигнал до Иван Гешев сдружение „БОЕЦ“ настоява прокуратурата да разследва замесен ли е премиерът в корупция за „Къщата в Барселона“

Defakto.bg
Къщата в Барселона разположена в квартала Есплугес де Льобрегат

Сдружението иска прокуратурата да отстрани от поста министър председателя, докато тече разследването

Гражданско сдружение „БОЕЦ“ е сезирало Върховна касационна прокуратура и главният прокурор Иван Гешев за разследването на испанските власти по скандал  с „Къщата в Барселона на Бойко Борисов“.  В него  БОЕЦ настоява прокуратурата да  образува досъдебно производство, което да установи замесен ли е българският министър председател в пране на пари и корупция. Както и министър председателят да бъде отстранен от поста докато тече разследаването.  Сигналът има входящ номер  № PRB202004849769I и е от 21.02.2020г., потвърдиха от сдружението пред Де Факто. Сигналът е подписан от председателя на сдружението Георги Георгиев.

Една от снимките – илюстрация към статията на El Periodico. Според разследване на Сашо Диков младежът на снимката вляво е братът на Борислава Йовчева.

 

Испанският El Periodico в петък излезе с публикация, в която името на българския премиер Бойко Борисов е посочено  в разследване на пране на пари.  Статията на „Периодико“е публикувана на първа страница  под заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.  От нея става ясно, че името на Бойко Борисов е посочено  в  разследване на испанските власти.  За лице, възползвало се от изсветляването на пари е обявена българката Борислава Йовчева. Тя е описана като „бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно“.

От публикацията се разбра още, че полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна дестинация е   Барселона.  От документите на полицията,  се разбирало, че има доста убедителни доказателства за „съществуването на престъпна организация“.

Историята с т.нар. „къща в Барселона“ тръгна  през 2015 г., а името на на Йовчева и свързването й с  къща в Барселона, бе  споменато за първи път в записите „Яневагейт“ през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя заяви, че  къщата е купена от Борисов , за да настани там „своята любовница“.

По-късно тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.  В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises“ (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, Бойко Борисов отрече да има имоти и фирми в Барселона.  „Като завърши разследването, ще го коментирам. Като ме питат, ще отговоря“, каза той. Но призна, че не е отговорил на официалните въпроси, поставени от  вестника по повод разследването.  Отказа да отговори директно на въпроса дали познава Борислава Йовчева. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов в кулоарите на парламента заяви, че по официалните канали няма запитвания от испанските власти за водено разследване срещу премиера Борисов. И прокуратурата отрече да е сезирана от испанските власти.

„Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация“ – потвърждават от пресцентъра на полицията в Каталуния пред „Сега“, съобщи изданието.

Георги Георгиев, лидер на ГД „БОЕЦ“

Какво пише в сигнала на ГД „БОЕЦ“

Сигналът на БОЕЦ до главния прокурор е от 21 февруари т.г. и е мотивиран с публикация в  „Периодико“ и още три статии излезли една след друга плюс видео съобщение за полицейско разследване, „от които става ясно, че премиерът на България е разследван от испанската прокуратура и каталунската антикорупционна полиция за пране на пари, корупция, финансови и данъчни измами, корупционни връзки с Валентин Златев и Лукойл, руски зависимости и т.н.“  Сдружението настоява прокуратурата  да  изследва всички факти и обстоятелства, които могат да установят обективната истина за участието на премиера Бойко Борисов в престъпни схеми за пране на пари, данъчни и финансови измами и корупция.   Настоява и за задържане на Бойко Борисов.  За улеснение на прокуратуратута в сигнала са приложени линкове към статии. Хронологично  са описани фактите, които съпътстват скандала.

От БОЕЦ посочва,  че разследването в Кралство Испания е започнало по  техен сигнал, след като българските институции не са реагирали на сигналите, изпращани от дружеството до тях.

Ето и цялото съдържание,  без редакторска намеса :

ДО: ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА,  ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ

СИГНАЛ от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

(……)  относно

съмнения за извършени престъпления на територията на Република България и Кралство Испания , а именно – корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления извършени от Бойко Методиев Борисов – премиер на Република България в съучастие с други лица, посочени в сигнала, с сговор с които е създал организирана престъпна група за извършване на финансови и данъчни престъпления.

Представяме  на вашето внимание следната информация, съдържаща факти и данни, будещи основателни съмнения за извършени престъпления на територията на Република България и Кралство Испания от Бойко Методиев Борисов – премиер на Република България.

На 07.07.2018г. в медийното пространство в България бе публикуван видео материал, в който се разкриват данни водещи до основателни съмнения за корупция, пране на пари, данъчни и финансови измами на територията на Република България и кралство Испания. От приложените документи могат да се направят обосновани съмнения за извършени тежки корупционни престъпления в които са замесени български политици и бизнесмени.

(..)Прилагаме и линк към телевизионно предаване на Сашо Диков „ЕвроДикофф” излъчено на 10.07.2018г. и съдържащо видеото за „Къщата на Бойко Борисов в Барселона”.

https://www.youtube.com/watch?v=t90oVtnBCns

 Във видеото се твърди, че на ул. Францеск Ривалта 8 в Барселона, има регистрирани две фирми – Numin Invest SL и Ema BGS SL. Собственици и управители са Борислава Георгиева Йовчева и нейния баща Георги Станков Йовчев.  Фирмите са с  активи за близо 5 млн. евро. И двете фирми нямат реална дейност и е неясен произхода на средствата им.  Самата къща находяща се на този адрес е собственост на една от фирмите.

През ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest Sl. Седалището съвпада с това на друго дружество, чийто бизнес е да регистрира компании. Капиталът е 3 хил. евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението на барселонската фирма Numin Invest Sl. Променя се и адресът на дружеството, който при проверка в google street view съвпада с показаната в клипа къща.

На 31 май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро, а то престава да бъде еднолично, т.е. в него влиза друг акционер. Според изпратените до медиите документи това е станало чрез апорт на къщата, а акционери са станали Александър Чаушев и Яна Горанова. След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ.

Другото дружество, визирано във видеото, е Ema Bgs SL. То е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е бащата на Борислава Йовчева – Георги, а в документите за негов домашен адрес е записан този на къщата. През 2015 г. капиталът на дружеството в вдиган два пъти – веднъж с 1 млн. евро, а втория път – със 750 хил. евро, а в управлението му влиза жена с името Силвия Николова.

Според изпратените документи и видеото вдигането на капитала е станало с вноски от кипърското дружество Palms Enterprises, чийто пълномощник е близкият до управляващата в България партия ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов, който е в общи дружества със Силвия Николова. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД. В управлението на същото дружество от 2008 до 2011 г. е влизал близкият до Бойко Борисов (премиер на България) бизнесмен Иван Саздов.

Прилагаме документи и коментар към тях.

На 27.07.2018г. БОЕЦ сезирахме чрез испанското посолство институциите и Прокуратурата в Испания за тези факти и съмненията ни за извършени престъпления! Прилагаме линк.

https://www.boec-bg.com/archives/732

На 21.11.2018г. БОЕЦ сезирахме и българската антикорупционна комисия КПКОНПИ за същият казус, като до момента НЯМА отговор и публично огласена информация за извършената проверка! Това за нас е ясен знак за замитане и покриване на нашият сигнал и зависимостите, в които работи тази комисия. Нейната основна дейност е да „изпира” корумпираните мафиотски босове облечени с политическа власт, а не да се бори с корупцията. За разлика от КПКОНПИ испанските власти работят независимо и за тях установяването ан истината е водеща цел. Прилагаме линк:

https://www.boec-bg.com/archives/1051

На 21.02.2020г. в един от най-сериозните испански вестници „El Periodiko” са публикувани няколко статии посветени на разследванията на испанската прокуратура и каталунската антикорупционна полиция за   „Къщата на Бойко Борисов в Барселона”  по сигнала на БОЕЦ и връзките на премера на България с Валентин Златев, Лукойл,  руски зависимости, пране на пари и финансови измами! Прилагаме линк към статията:

https://www.elperiodico.com/es/politica/20200221/primer-ministro-bulgaria-mossos-investigacion-blanqueo-7848274?fbclid=IwAR09iD3zye8WD12jXpqTJ3PLavtFtcOR5O9naO25LuXvS8xUQgR9AgV3nDA

Както и статията:

https://www.elperiodico.com/es/politica/20200221/mossos-conexion-rusia-red-blanqueo-barcelona-7856808?fbclid=IwAR2uj3GMJj8jRw8JlF7yIVsoDNg69CZ6Tqr9CVprPNYZQB1eIrU4PXjNPuI

БОЕЦ изискваме от прокуратурата да образува наказателно производство в хода на което да бъдат разследвани и събрани всички факти и обстоятелства с цел установяване на обективната истина за участието на премиера Бойко Борисов в престъпни схеми за пране на пари, данъчни и финансови измами, корупция и корупционни връзки с Валентин Златев и Лукойл. Както е известно по време на десет годишното управление на Бойко Борисов и трита му премиерски мандата Лукойл не плащат нито лев корпоративен данък върху печалбата на дружеството въпреки милиардните си обороти в България.   БОЕЦ изискваме прокуратурата на поиска от съда  незабавното налагане на постоянна  мярка задържане под стража на Бойко Методиев Борисов и неговото отстраняване от заеманият пост с цел да не влияе върху свидетели, да не бъде укрита информация по случая, както и да не се упражнява натиск от негова страна  върху разследващите органи чрез използване на властовите му позиции!

БОЕЦ, като вносители на сигнала изискваме да бъдем информирани за действията на прокуратурата и заявяваме своята готовност да предоставим допълнителна информация.

21.02.2020г.                              Председател  на УС на ГД ‘БОЕЦ” – Георги Георгиев

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.