Последни новини
Home / Актуално / В сигнал до Иван Гешев сдружение “БОЕЦ” настоява прокуратурата да разследва замесен ли е премиерът в корупция за “Къщата в Барселона”

В сигнал до Иван Гешев сдружение “БОЕЦ” настоява прокуратурата да разследва замесен ли е премиерът в корупция за “Къщата в Барселона”

Defakto.bg
Къщата в Барселона разположена в квартала Есплугес де Льобрегат

Сдружението иска прокуратурата да отстрани от поста министър председателя, докато тече разследването

Гражданско сдружение “БОЕЦ” е сезирало Върховна касационна прокуратура и главният прокурор Иван Гешев за разследването на испанските власти по скандал  с „Къщата в Барселона на Бойко Борисов“.  В него  БОЕЦ настоява прокуратурата да  образува досъдебно производство, което да установи замесен ли е българският министър председател в пране на пари и корупция. Както и министър председателят да бъде отстранен от поста докато тече разследаването.  Сигналът има входящ номер  № PRB202004849769I и е от 21.02.2020г., потвърдиха от сдружението пред Де Факто. Сигналът е подписан от председателя на сдружението Георги Георгиев.

Една от снимките – илюстрация към статията на El Periodico. Според разследване на Сашо Диков младежът на снимката вляво е братът на Борислава Йовчева.

 

Испанският El Periodico в петък излезе с публикация, в която името на българския премиер Бойко Борисов е посочено  в разследване на пране на пари.  Статията на “Периодико”е публикувана на първа страница  под заглавие “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”.  От нея става ясно, че името на Бойко Борисов е посочено  в  разследване на испанските власти.  За лице, възползвало се от изсветляването на пари е обявена българката Борислава Йовчева. Тя е описана като “бивш модел от България, чиято евентуална връзка с Борисов се проверява внимателно”.

От публикацията се разбра още, че полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с “международна схема за пране на пари”, чиято крайна дестинация е   Барселона.  От документите на полицията,  се разбирало, че има доста убедителни доказателства за “съществуването на престъпна организация”.

Историята с т.нар. “къща в Барселона” тръгна  през 2015 г., а името на на Йовчева и свързването й с  къща в Барселона, бе  споменато за първи път в записите “Яневагейт” през 2015 г. от бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя заяви, че  къщата е купена от Борисов , за да настани там “своята любовница”.

По-късно тогавашният депутат от БСП Елена Йончева внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.  В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises” (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет, Бойко Борисов отрече да има имоти и фирми в Барселона.  „Като завърши разследването, ще го коментирам. Като ме питат, ще отговоря“, каза той. Но призна, че не е отговорил на официалните въпроси, поставени от  вестника по повод разследването.  Отказа да отговори директно на въпроса дали познава Борислава Йовчева. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов в кулоарите на парламента заяви, че по официалните канали няма запитвания от испанските власти за водено разследване срещу премиера Борисов. И прокуратурата отрече да е сезирана от испанските власти.

“Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация” – потвърждават от пресцентъра на полицията в Каталуния пред “Сега”, съобщи изданието.

Георги Георгиев, лидер на ГД “БОЕЦ”

Какво пише в сигнала на ГД “БОЕЦ”

Сигналът на БОЕЦ до главния прокурор е от 21 февруари т.г. и е мотивиран с публикация в  “Периодико” и още три статии излезли една след друга плюс видео съобщение за полицейско разследване, “от които става ясно, че премиерът на България е разследван от испанската прокуратура и каталунската антикорупционна полиция за пране на пари, корупция, финансови и данъчни измами, корупционни връзки с Валентин Златев и Лукойл, руски зависимости и т.н.”  Сдружението настоява прокуратурата  да  изследва всички факти и обстоятелства, които могат да установят обективната истина за участието на премиера Бойко Борисов в престъпни схеми за пране на пари, данъчни и финансови измами и корупция.   Настоява и за задържане на Бойко Борисов.  За улеснение на прокуратуратута в сигнала са приложени линкове към статии. Хронологично  са описани фактите, които съпътстват скандала.

От БОЕЦ посочва,  че разследването в Кралство Испания е започнало по  техен сигнал, след като българските институции не са реагирали на сигналите, изпращани от дружеството до тях.

Ето и цялото съдържание,  без редакторска намеса :

ДО: ВЪРХОВНА КАСАЦИОННА ПРОКУРАТУРА,  ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА  БЪЛГАРИЯ

СИГНАЛ от ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ”

(……)  относно

съмнения за извършени престъпления на територията на Република България и Кралство Испания , а именно – корупция, злоупотреба с власт, пране на пари, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления извършени от Бойко Методиев Борисов – премиер на Република България в съучастие с други лица, посочени в сигнала, с сговор с които е създал организирана престъпна група за извършване на финансови и данъчни престъпления.

Представяме  на вашето внимание следната информация, съдържаща факти и данни, будещи основателни съмнения за извършени престъпления на територията на Република България и Кралство Испания от Бойко Методиев Борисов – премиер на Република България.

На 07.07.2018г. в медийното пространство в България бе публикуван видео материал, в който се разкриват данни водещи до основателни съмнения за корупция, пране на пари, данъчни и финансови измами на територията на Република България и кралство Испания. От приложените документи могат да се направят обосновани съмнения за извършени тежки корупционни престъпления в които са замесени български политици и бизнесмени.

(..)Прилагаме и линк към телевизионно предаване на Сашо Диков „ЕвроДикофф” излъчено на 10.07.2018г. и съдържащо видеото за „Къщата на Бойко Борисов в Барселона”.

https://www.youtube.com/watch?v=t90oVtnBCns

 Във видеото се твърди, че на ул. Францеск Ривалта 8 в Барселона, има регистрирани две фирми – Numin Invest SL и Ema BGS SL. Собственици и управители са Борислава Георгиева Йовчева и нейния баща Георги Станков Йовчев.  Фирмите са с  активи за близо 5 млн. евро. И двете фирми нямат реална дейност и е неясен произхода на средствата им.  Самата къща находяща се на този адрес е собственост на една от фирмите.

През ноември 2012 г. в Барселона е учредена фирмата Numin Invest Sl. Седалището съвпада с това на друго дружество, чийто бизнес е да регистрира компании. Капиталът е 3 хил. евро. През февруари 2013 г. Борислава Йовчева влиза в управлението на барселонската фирма Numin Invest Sl. Променя се и адресът на дружеството, който при проверка в google street view съвпада с показаната в клипа къща.

На 31 май 2013 г. капиталът на дружеството е увеличен с 2.9 млн. евро, а то престава да бъде еднолично, т.е. в него влиза друг акционер. Според изпратените до медиите документи това е станало чрез апорт на къщата, а акционери са станали Александър Чаушев и Яна Горанова. След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от управлението на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща ѝ.

Другото дружество, визирано във видеото, е Ema Bgs SL. То е основано през юли 2013 г. и е на същия адрес, на който е къщата. Негов управител е бащата на Борислава Йовчева – Георги, а в документите за негов домашен адрес е записан този на къщата. През 2015 г. капиталът на дружеството в вдиган два пъти – веднъж с 1 млн. евро, а втория път – със 750 хил. евро, а в управлението му влиза жена с името Силвия Николова.

Според изпратените документи и видеото вдигането на капитала е станало с вноски от кипърското дружество Palms Enterprises, чийто пълномощник е близкият до управляващата в България партия ГЕРБ бизнесмен Йордан Христов, който е в общи дружества със Силвия Николова. Palms Enterprises e съсобственик с община Приморско в дружеството „Спортни имоти Приморско“ АД. В управлението на същото дружество от 2008 до 2011 г. е влизал близкият до Бойко Борисов (премиер на България) бизнесмен Иван Саздов.

Прилагаме документи и коментар към тях.

На 27.07.2018г. БОЕЦ сезирахме чрез испанското посолство институциите и Прокуратурата в Испания за тези факти и съмненията ни за извършени престъпления! Прилагаме линк.

https://www.boec-bg.com/archives/732

На 21.11.2018г. БОЕЦ сезирахме и българската антикорупционна комисия КПКОНПИ за същият казус, като до момента НЯМА отговор и публично огласена информация за извършената проверка! Това за нас е ясен знак за замитане и покриване на нашият сигнал и зависимостите, в които работи тази комисия. Нейната основна дейност е да „изпира” корумпираните мафиотски босове облечени с политическа власт, а не да се бори с корупцията. За разлика от КПКОНПИ испанските власти работят независимо и за тях установяването ан истината е водеща цел. Прилагаме линк:

https://www.boec-bg.com/archives/1051

На 21.02.2020г. в един от най-сериозните испански вестници „El Periodiko” са публикувани няколко статии посветени на разследванията на испанската прокуратура и каталунската антикорупционна полиция за   „Къщата на Бойко Борисов в Барселона”  по сигнала на БОЕЦ и връзките на премера на България с Валентин Златев, Лукойл,  руски зависимости, пране на пари и финансови измами! Прилагаме линк към статията:

https://www.elperiodico.com/es/politica/20200221/primer-ministro-bulgaria-mossos-investigacion-blanqueo-7848274?fbclid=IwAR09iD3zye8WD12jXpqTJ3PLavtFtcOR5O9naO25LuXvS8xUQgR9AgV3nDA

Както и статията:

https://www.elperiodico.com/es/politica/20200221/mossos-conexion-rusia-red-blanqueo-barcelona-7856808?fbclid=IwAR2uj3GMJj8jRw8JlF7yIVsoDNg69CZ6Tqr9CVprPNYZQB1eIrU4PXjNPuI

БОЕЦ изискваме от прокуратурата да образува наказателно производство в хода на което да бъдат разследвани и събрани всички факти и обстоятелства с цел установяване на обективната истина за участието на премиера Бойко Борисов в престъпни схеми за пране на пари, данъчни и финансови измами, корупция и корупционни връзки с Валентин Златев и Лукойл. Както е известно по време на десет годишното управление на Бойко Борисов и трита му премиерски мандата Лукойл не плащат нито лев корпоративен данък върху печалбата на дружеството въпреки милиардните си обороти в България.   БОЕЦ изискваме прокуратурата на поиска от съда  незабавното налагане на постоянна  мярка задържане под стража на Бойко Методиев Борисов и неговото отстраняване от заеманият пост с цел да не влияе върху свидетели, да не бъде укрита информация по случая, както и да не се упражнява натиск от негова страна  върху разследващите органи чрез използване на властовите му позиции!

БОЕЦ, като вносители на сигнала изискваме да бъдем информирани за действията на прокуратурата и заявяваме своята готовност да предоставим допълнителна информация.

21.02.2020г.                              Председател  на УС на ГД ‘БОЕЦ” – Георги Георгиев

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.