Последни новини
Home / Законът / Кадровиците да изслушат съдии, пострадали от „речта на омразата“, предлага Лозан Панов

Кадровиците да изслушат съдии, пострадали от „речта на омразата“, предлага Лозан Панов

Defakto.bg

Настоява за адекватна реакция при застрашаване на независимостта, достойнството и професионалната репутация

Предложение за изслушване на Владислава Цариградска от Районен съд – Луковит и Антоанета Симеонова от Районен съд – Троян е направил Лозан Панов за идното заседание на Съдийската колегия във вторник.

Поводът е изпратено писмо от магистратите, в което членовете на колегията са сигнализирани за водена агресивна медийна кампания срещу тях, отекнала включително в искания на отводи и опити за шантаж. Настояването е кадровиците, призвани да защитават магистратската независимост, да реагират принципно на „пандемията от омраза“ срещу съдии. Проблемът е особено остър в по-малките населени места, където агресивната пропагадна е пагубна както за конкретния магистрат, така и за системата изобщо, е посочила Владислава Цариградска.

За реакция на ВСС по този повод преди време настояха и от Съюза на съдиите, като приложиха и резултатите от медиен мониторинг. Той показва, че само за две години на прицел са били над 100 съдии.

 Предложението на Лозан Панов:

„На 10 февруари 2020 г. до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е изпратено писмо от български съдия, подложен от м. октомври 2019 г. на непрестанни негативни медийни атаки – съдия Владислава Цариградска от Районен съд – Луковит. В писмото, с което тя настоява за ясна и категорична позиция от страна на Съдийската колегия, като пример за разрастващия се проблем с омразната реч срещу съдиите се посочва и примерът със съдия Антоанета Симеонова от Районен съд – Троян, атакувана с клеветнически материали във връзка с постановен от нея съдебен акт, с който е осъден собственикът на местно издание.

Тъй като до момента Съдийската колегия не е изразила становище по писмото на съдия Цариградска, предлагам като точка в дневния ред на заседанието на Колегията, което ще бъде свикано за 25 февруари 2020 г., да бъде обсъдено приемането на решение за изслушване на съдиите Владислава Цариградска и Антоанета Симеонова, за да покажем, че можем адекватно да реагираме, когато са застрашени независимостта на българските съдии, тяхното достойнство и професионалната им репутация“.

 

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.