Последни новини
Home / Законът / Португалският парламент подкрепи въвеждане на евтаназия и асистирани самоубийства

Португалският парламент подкрепи въвеждане на евтаназия и асистирани самоубийства

Defakto.bg

Португалският парламент е гласувал да се разреши евтаназията и асистираните от лекар самоубийства на болни в терминална фаза, съобщи БТА, като цитира  “Асошиейтед прес”.   Законът е приет на първо четене, а  Португалия е напът да стане една от малкото страни в света, позволяващи доброволно предсрочно прекратяване на живота в тежки медицински състояния.

Португалските депутати са подкрепили  няколко отделни законопроекта, внесени от управляващата Социалистическа партия и от четири по-малки партии. Всички те предвиждат да се разрешат евтаназията и асистираното самоубийство на възрастни в добро психично здраве с нелечими медицински състояния и изживяващи продължително и крайно страдание.  Пациентите ще трябва най-малко два пъти да внесат искане да се сложи край на живота им със съгласието на най-малко двама лекари.

Според правото на Португалия, президентът може да наложи вето на закона. Като у нас, обаче парламентът обаче може да го преодолее с повторно гласуване на текстовете. Държавният  глава може да оспори закона и пред Конституциониня съд.  В португалската конституция е записано, че човешкият живот е “неприкосновен”, макар че от 2007 г. абортите в Португалия са законни.

Законопроектът е посрещнат с противопоставяне на стотици хора, които пред сградата на парламента в Лисабон са се противопоставили на евтаназията. Те  носеха транспаранти и скандираха “Да” на живота!”, а на едни от тях  пишеше: “Евтаназията не слага край на мъките, тя слага край на живота”. Някои от хората държаха разпятия и религиозни изображения.

Евтаназията е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Нидерландия и Швейцария. В някои американски щати са разрешени медицински асистираните самоубийства, при които пациентите сами вземат смъртоносни медикаменти под лекарски надзор.

Католическата църква в Португалия е оглавила съпротивата срещу тези процедури, които сега  се наказват със затвор до три години. Църковните водачи напразно призоваваха депутатите да организират референдум по въпроса, пишат медиите.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата праща на съд за хулиганство протестъра Петър Кърджилов, бивш пиар на община “Младост”

  Софийска районна прокуратура предаде на съд Петър Кърджилов, бивш пиар на столична община “Младост” …

В ново решение на ВКС: Държавата осъдена да плати над 600 хиляди лева заради противоконституционен закон

В поредно решение Върховният касационен съд осъди държавата за противоконституционен закон. Тя трябва да плати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.