Последни новини
Home / Законът / Общото събрание на адвокатите: Призиви за оставка и неприет отчет на Висшия съвет, приветствието на Иван Гешев срещнато със смях (обновена и допълнена)

Общото събрание на адвокатите: Призиви за оставка и неприет отчет на Висшия съвет, приветствието на Иван Гешев срещнато със смях (обновена и допълнена)

Defakto.bg

С едноминутно мълчание в памет на починалите през изминалата година защитници започна Общото събрание на адвокатите в страната. То е отчетно, за изслушване и приемане на докладите на управителните органи и, съответно, дебати. Както преди няколко седмици на Общото събрание на адвокатите в София, и днес още на старта защитниците дадоха знак, че форумът ще е „горещ“.

А следобяд, с 50 „за“ срещу 163 „против“ и 1 „въздържал се“ отчетът на Висшия адвокатски съвет за работата през изминалата година не бе приет. И това е прецедент. Но, по закон, без последици.

Началото

Първият знак дойде още при представянето на получените поздравителни адреси. Тези на президента Румен Радев и на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков бяха изслушани безмълвно от залата.

При съобщението за „поздравителен адрес от главния прокурор Иван Гешев“ обаче реакцията бе бурна – ропот и смях. В крайна сметка поздравлението не бе изчетено, ще остане за архива на адвокатурата. 

Отношението не бе случайно – защитниците очевидно не са забравили емблематичните схващания на новия главен прокурор за тяхната професия: че адвокатът „взема пари от престъпници, които защитава, независимо каква е истината“, както и разбиранията за върховенството на закона.

В приветствието си Явор Нотев като представител на парламента констатира, че участието на адвокатурата в законодателната власт е повече от недостатъчно и това личи. Той призова защитниците към „повече ентусиазъм, инициативност и енергия към търсенето и отстояването на мястото на българската адвокатура“.  И още: „Дори и в сблъсъците в адвокатурата ще се роди истината. Да сме разумни, задълбочени, мъдри, смирени“, призова Нотев.

Председателят на Съюза на юристите Владислав Славов обяви: „Мен лично ме е срам от това, което става в българския парламент“. Разказа как повече от година се е опитвал да убеди председателката Цвета Караянчева да се организира експертна кръгла маса за законодателството, като основният проблем е защо депутатите не спазват Закона за нормативните актове.

Гости на форума бяха също деканът на Юридическия факултет на СУ проф.Даниел Вълчев, зам.-кметът на София Владимир Данаилов. В залата са бившите председатели на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски и Даниела Доковска.

За кризата и шанса

13 880 общо регистрирани адвокати в страната, 6097 в София, 1254  в Пловдив, 1125 във Варна, както и 82 чуждестранни адвокати от ЕС отчете настоящият председател Ралица Негенцова.

През 2019 г. Висшият адвокатски съвет е отправил до КС 2 искания за противоконституционност – на разпоредби в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за ДДС.

Адвокатурата е имала становища по промените в ЗСВ, както и участие в Съвета за съдебна реформа.

Негенцова се спря и на промените в Закона за адвокатурата, чието внасяне в парламента предизвика бурни реакции в гилдията. Проектът е част от изработен „кратък вариант“ на ВАдС, но е внесен от депутати с техни подборки, подчерта Ралица Негенцова.

Залата започна да се вълнува още при първите гласувания и отхвърли двама от предложените от Висшия съвет председатели на Общото събрание. С мнозинство за такива бяха избрани Албена Пискова и Любомир Владикин.

Адвокат Владикин заяви: „Бъдете здрави, да имате високи доходи и да заслужите онова, което се съдържа в думата „адвокат“. Адвокатурата е в криза, но кризата е шанс и нека хората с мъдрост и енергия поведат адвокатурата към единство, а не да влизаме в съдебни зали с наведени глави“.

Без кураж и поемане на отговорност

Изказванията до обедната почивка са бунтовни, дейността на ВАдС – характеризирана като пасивна, страхлива, без поемане на отговорност. Членовете на Висшия адвокатски съвет включително бяха приканени да си дадат оставките – лично и всеки.

Председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев обяви, че извършеното от ВАдС през изминалата година е крайно недостатъчно, не вижда промяната, за която миналата година защитниците са дали шанс и ще гласува против отчетите. „За мен един от най-важните въпроси беше за спешни действия за промени в процесуалното и материалното законодателство за по-пълноценна защита на гражданите, на българската адвокатура не участва адекватно в законодателната дейност, тук беше ролята на ВАдС“, заяви Демерджиев.

Ангел Ангелов от колегията в Кюстендил бе по-категоричен: „Апелирам членовете на ВАдС да си подадат оставките един по един, това е демократичен акт!“ Сред нерешените проблеми изреди нелоялната конкуренция и прикани „да се ликвидира недоразумението Национално бюро за правна помощ, да се спрат тези подаяния“.

Велислав Величков от софийската колегия попита: „Стожер ли е на законността адвокатурата при грубото погазване правата на гражданите от страна на изпълнителната власт и на прокуратурата?!“ Изреди – промениха се всички процесуални кодекси, ограничиха се права, с преходни и заключителни разпоредби, в грубо нарушение на ЗНА. Адвокатурата трябваше да реагира в защита на гражданите, какво беше становището по най-скандалните промени? Отпрати за отговор към фактите – само 2 конституционни жалби за миналата година при 40 направени предложения. Продължи: „Устояхме ли на натиска на изпълнителната власт да ни третира като сервитьорки, на натиска на прокуратурата, на агресията, на нахлуването в офиси… Превърнахме се в статичната, мълчаливата, битова адвокатура, ние не влязохме в 21 век. Всеки адвокат поотделно не може да застане срещу газенето от изпълнителната власт и прокуратурата! От 2015 г. не можем да докараме дори до пленарна зала Закон за адвокатурата. Не си свършихте работата, отчетите са отбиване на номера!“

Емил Георгиев (председател на „Обединение на свободните адвокати“) обяви за 13 конкретни предложения за изцяло нов устройствен закон, този за адвокатурата. Констатира: „Не сме самоцелни и самодостатъчни, работим за хората. Когато те виждат дефицити в справедливостта, се осланят на нас“. Като акцент постави въвеждането на електронното дистанционно гласуване при избори за органи на адвокатурата, наред с хартиените бюлетини, така че да се постигне формулата „1 адвокат – 1 глас“.  Като това, по разчетите на специалисти би струвало между 70 000 и 80 000 лева.

Христо Христов от самия ВАдС прикани, когато се отправят критики, да се разграничава личната отговорност от колективната. И сам разкритикува колективния орган: „Потушаването на проблема със закона за мръсните пари се дължи на 50-те протестиращи пред съвета и на отделни колегии. По Наредба 1 (за минималните възнаграждения – б.р.) не бяха защитени интересите на адвокатите. Адвокатурата в съдебната реформа присъства, но не участва. По нито едно от 12 заседания на Съвета за реформа няма доклад от представителя на съвета Людмил Рангелов, при поискване информация бе отказана. Международна дейност – няма такава. Комуникационната стратегия и медийният облик – документи без съдържание. Такава комуникационна стратегия на ВАдС няма, показателни са изказванията на Иван Гешев, че адвокатите защитават престъпници, претърсванията в офиси на колеги – имаше декларации  и призиви, но на сайта на ВАдС се мъдреше негова снимка с неговото изказване, че адвокатурата не е недосегаема. Не мога да приема пасивната позиция на съвета, няма кураж, има страх и липса на отговорност за отстояване на твърда позиция“, обяви Христов.

Меглена Гунчева, председател на колегията в Хасково настоя в едномесечен срок Висшият съвет да отмени решението си за вдигането на членския внос към ВАдС от 10 на 20 лева, а ако това не бъде сторено всички колегии в страната да спрат превеждането на 50 % от средствата. Гунчева подчерта, че в Хасково с решение от 5 август миналата година са спрели преводите към Висшия съвет и са изложили мотиви за това.

Основната критика на Александър Пелев бе за наличието на 863 хиляди лева преходен остатък, пасивно държани по сметки. Както и че той не е усетил наличието на електронната адвокатурата.

Вкупом съгрешихте и непотребни станахте

А призивите за оставки не секнаха и във втората част на заседанието.

Борислав Вълчев, САК, призова събранието „да свалим доверието от този ВАдС“ и нарече внесения в парламента проект за ЗА „закон за тогите“.

Дончо Бороджиев,  Велико Търново, обаче обяви:  „Споделям част от критиките, но законодателна власт на адвокатурата няма. Да се сблъскаш с депутати е нещо ужасно. А на обучения на ВСС за съдии им казват, че в никакъв случай не трябва да сядат на една маса с адвокати. Докато се делим на лобита нотариусите ни късат голяма част от хляба, съдиите ни забраняват да си гледаме делата. Революционно настроен съм и съм готов и за бойкот, но без единство не става, а днес се държим като харем от ревниви хаймани. Политизирайте се, не е страшно, но да решим проблемите“.

Георги Гайдаров, САК, поиска: „Да спрем да препоръчваме, да започнем да задължаваме. Вие (Висшият съвет – б.р.) вкупом съгрешихте и вкупом непотребни станахте!“

Георги Баев, секретар на колегията в Пловдив бе категоричен – пловдивските делегати са оторизирани от колегите си да гласуват против отчета и да изразят неудовлетвореността от дейността на ВАдС. Нещо повече – предлагат на Общото събрание на адвокатите в страната да се потърси отговорност от председателя за неизпълнение на законовите задължения, произтичащи от решенията на Общото събрание от 2019 г.

Членът на ВАдС Валя Гигова започна с пояснението: „Нямам никакво намерение да се кандидатирам за председател на ВАдС или за друго“. И продължи: „Не знам каква е панацеята за този съвет, но знам за бъдещия. Огледайте се добре – трябва да са хора, успели професионално, които не гледат на поста като средство за успех. И да са отдадени безкористно на каузата на адвокатурата, иначе не става. В този съвет говорим на различни езици, няма истински обсъждания, не вземаме смислени решения. Но трябва да кажа и добри думи – въпреки вътрешните ни противоречия, междуличностни отношения, успяхме няколко значими неща – много ясна позиция за качествата на главния прокурор, много ясни позиции по закони, които пряко касаят адвокатурата. Бъдете активни, ако вие не сте активни, органите ви няма да са активни. В сферата на тълкувателната дейност, инициирането на тълкувателни дела постигнахме рязък качествен скок“. И призова да бъдат аплодирани адвокатите доц. Таня Градинарова, Ивайло Костов, Милен Райчев, доц. Траян Конов. За призивите за оставка Гигова обяви, че това е избор между позора и честта, но този разговор ще се води в съвета.

Ивайло Данов (председател на САК, до встъпването на ново ръководство) напомни за друг неизпълнен ангажимент от решенията на миналогодишното Общо събрание, препоръчало широка медийна кампания за популяризирането на адвокатската професия, както и за личен адвокат. Не става дума за институционализиране на т.нар. личен адвокат, а обществено да се презентират адвокатите като лица с правни познания, които могат да бъдат ползвани периодично, срещу определен абонамент, поясни Данов. Повдигна въпрос за бюджета на училището за адвокати и поисканото увеличение на възнаграждението на членовете на Управителния съвет с 250 лева на всеки. „Това е доста нагло, тези пари трябва да бъдат ползвани за българската адвокатура“, каза Данов. Настоя за широкото въвеждане на медиацията, което става неизбежно.

Емилия Недева, колегията в Пловдив,  заговори за това, че от 24 януари 2018 г. СЕ готви Европейска конвенция за адвокатската професия заради множащите се атаки срещу защитниците, както и за утвърждаване на върховенството на правото. „Това е третото поред Общо събрание оттогава, едва в последния доклад има информиращо изречение, че се готви такава конвенция. Защо досега по никакъв повод и в никакъв формат пред българската адвокатура не е представен за обсъждане проектът на такава конвенция? Контактува ли българската адвокатура с МП и МВнР, за да се установи становището на българското правителство по конкретни текстове на конвенцията?“, попита тя. По-късно Ели Христова, САК, поясни, че все още не е постигнат политически консенсус между държавите от СЕ да има ли такава конвенция и няма изработен проект, като се очаква развитие през юли.

Ваня Траянова, САК, разкритикува отчетеното от ВАдС, че  не е констатирал необходимост от търсене на подкрепа от международни адвокатски организации. „Миналата година в София беше арестуван адвокат за работата му като адвокат, беше му определяна безподобна парична гаранция. Група адвокати бяха подложени на процесуален линч. В САК направихме сравнителен анализ как е уредена защитата на защитниците в Европа. Предлагам – в чл. 33 ЗА, уреждащ адвокатската тайна и неприкосновеността на книжата, да се добави – при провеждане на претърсване, оглед, изземване в офис на адвокат, поемните лица да са членове на адвокатската колегия, в която той членува или посочени от съвета на колегията други лица. Такава норма има в Сърбия, както и във Франция. Да влезе и в чл. 137 НПК“.

Ралица Негенцова: Борим се и с външна, и с вътрешна опозиция – тя е по-тежката

Председателят на Висшия съвет Ралица Негенцова отговори на критиките така: „Много внимателно изслушах 27-те изказващи се. Благодаря им. Решенията на ВАдС се публикуват на сайта на съвета. Въпросът за закона ще продължи да се дебатира, проблемът е, че когато разглеждаме каквото и да било се борим не само с външна, но и с опозиция отвътре и тя е по-тежката. За нов закон – защо си мислите, че може да бъде направен за месец, два, три? Превели сме и сме качили законите на сходни системи. За европейската конвенция – съветът знае какво се върши, колегата Петър Петров нощес се върна от заседание, на което е разглеждан отново този въпрос“.

Снимки: Висш адвокатски съвет и Де факто

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.