Последни новини
Home / Законът / По журналистическо разследване ( не на El Periodico), Гешев възложи проверка на заменките на поземлени имоти през 2007 г. – 2009 г. (обновена)

По журналистическо разследване ( не на El Periodico), Гешев възложи проверка на заменките на поземлени имоти през 2007 г. – 2009 г. (обновена)

Defakto.bg

Главният прокурор на Република България Иван Гешев възложи на Министерство на вътрешните работи (МВР)   проверка по повод  излъчено на 12 януари 2020 г. журналистическо разследване, съобщава държавното обвинение.   В излъчения материал са обявени  данни за предприети действия от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Изпълнителната агенция по горите относно схема за помощ при замени на поземлени имоти в горски територии.

Обследваният период обхваща времето на т.нар. Тройна коалиция (2005 г. – 2009 г.)

В съобщението се казва още:

„Действията на институциите са съгласно решение на Европейската комисия (ЕК) от 05 септември 2014 г. относно схема за помощ SA26212(2011/C) и NoSA.26217(2011/С), приведена в действие от Република България при замени на поземлени имоти в горски територии, съгласно което на възстановяване подлежи „държавната помощ, отпусната на предприятия при сделки за замяна на горска земя държавна собственост срещу горска земя частна собственост в периода 01 януари – 27 януари 2009 г., неправомерно приведена в действие на Република България в нарушение на член 108, параграф 3 от ДФЕС, несъвместима с вътрешния пазар“.

Проверката следва да установи:

∙         –     Бенефициентите,  получили държавна помощ при сделки за замяна в периода 01 януари 2007 г. – 27 януари 2009 г., и размера на получената помощ от всеки от тях;

– Спазени ли са изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), Закона за независимите оценители (ЗНО) и изискванията на чл.6, т.1, б. „г“ от решението на ЕК при избор на  оценители за извършване на оценки на поземлените имоти в горски територии, предмет на сделка за замяна, ще бъде проверено.

Възложена е и проверка на съответствието между установената от независимия оценител реална пазарна цена на поземления имот за замяна с административната цена на имотите по замяна, както и установяване на общата сума (главницата и лихви по възстановяване, изчислени в съответствие с чл. 4, т. 4 от Решението на ЕК), която следва да бъде възстановена от всеки бенефициент, получил несъвместима с вътрешния пазар държавна помощ.

Прокуратурата трудно ще отбегне казуса с „Къщата в Барселона“

Името на испанския вестник El Periodico, вметнахме в заглавието поради незатихващия интерес,  който предизвика  миналия петък с новината,  че полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“.

Добра новина е,  че българската прокуратура цени журналистическия труд, в случая за отпусканите държавни помощи и  заменки на поземлени имоти по времето на Сергeй Станишев. 

Нямаме съмнение, тя  се отнася със същото уважение и към европейската преса и ще положи усилия за изсветляване на случая.   Пък и по казуса с „Къщата в Барселона“ държавното обвинение  е сезирано официално на 21 февруари от НПО „Боец“ –   сдружението,  чиито по-раншни сигнали  не заинтересуваха  българските  власти, но в  Испания откриха причини за интерес. И то какъв!  Твърде много станаха съмненията по случая. 

Едва ли българската прокуратура ще загърби разследването и на испанските си колеги.  Още повече, че за първи път името на български премиер е замесено в разследване и то за  пране на пари.  Едва ли   държавните обвинители ще позволят  да им излезе име в Европа на „придворни “ прокурори.   Обратно, надяваме се, че   ще положат усилия за изясняване на случая,  а обществото ще  научава новините за високите етажи на властта  (такива каквито са ) от родните, а не от външните власти.

Тъй де, нали в дебелите книги пише, че законът е еднакъв за всинца, а  цел на  прокуратурата е да го брани от явни и задкулисни посегателства? Чакаме.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.