Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира “по твърдения” на испанския вестник El Periodico за “Къщата в Барселона”

Прокуратурата се самосезира “по твърдения” на испанския вестник El Periodico за “Къщата в Барселона”

Defakto.bg

 Прокуратурата  се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

С цел да се изяснят  сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки, пише още в съобщението.  Очевидно ще бъде разпитван и премиерът Бойко Борисов, като едно от лицата, оповестени, че са разследвани от испанските власти за участие в схема за  пране на пари.

Държавното обвинение се е самосезирало след изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статията, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От публикацията на Ел Периодико се разбра, че  полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с “международна схема за пране на пари”, чиято крайна дестинация е   Барселона.  Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация” – съобщи пресцентърът на полицията в Каталуния пред  в. Сега.

Историята с т.нар. “Къща в Барселона” тръгна  през 2015 г., а името на бившата манекенка Борислава Йовчева,  и свързването й с  къща в Барселона, бе  споменато за първи път в записите “Яневагейт” през 2015 г. , когато  бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева заяви, че  къщата е купена от Борисов , за да настани там “своята любовница”.

От НПО “БОЕЦ” сезираха няколко пъти прокуратурата с настояване да се провери случая. По-късно Елена Йончева, като депутат от левицата  внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.  В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises” (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Премиерът Бойко Борисов отрича да има къща и имоти в  Барселона и обвини за разследването в Испания  “Изтока,  руски служби, “съседи по месторабота” , изказа и  идеята, че   шествието по повод 147 г. от гибелта на Васил Левски е трябвало да му направи  “Пуч”.

До момента обаче умело се заобикаля  фактът, че испанските власти  не разследават Борисов като собственик на  “Къща в Барселона”,  а за съучастие в  схема за пране на пари при  обслужването на  въпросния  имот и връзките му с проверяваните. И не само.

About De Fakto

Проверете също

Георги Чолаков номинира Любомир Гайдов за зам.-председател на ВАС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков стартира днес процедура за избор на заместник – …

Гръмкият процес САПАРД за “онези” евросредства окончателно погина, по давност

С решение от днес Апелативният специализиран съд окончателно сложи точка на емблематичното дело САПАРД за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.