Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата се самосезира “по твърдения” на испанския вестник El Periodico за “Къщата в Барселона”

Прокуратурата се самосезира “по твърдения” на испанския вестник El Periodico за “Къщата в Барселона”

Defakto.bg

 Прокуратурата  се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

С цел да се изяснят  сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки, пише още в съобщението.  Очевидно ще бъде разпитван и премиерът Бойко Борисов, като едно от лицата, оповестени, че са разследвани от испанските власти за участие в схема за  пране на пари.

Държавното обвинение се е самосезирало след изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статията, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

От публикацията на Ел Периодико се разбра, че  полицията на Каталуния и Прокуратурата за борба с корупцията в Барселона разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с “международна схема за пране на пари”, чиято крайна дестинация е   Барселона.  Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация” – съобщи пресцентърът на полицията в Каталуния пред  в. Сега.

Историята с т.нар. “Къща в Барселона” тръгна  през 2015 г., а името на бившата манекенка Борислава Йовчева,  и свързването й с  къща в Барселона, бе  споменато за първи път в записите “Яневагейт” през 2015 г. , когато  бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева заяви, че  къщата е купена от Борисов , за да настани там “своята любовница”.

От НПО “БОЕЦ” сезираха няколко пъти прокуратурата с настояване да се провери случая. По-късно Елена Йончева, като депутат от левицата  внесе в прокуратурата сигнали с документи, свързани с прехвърляне на фирми на братовчед на премиера Бойко Борисов.  В единия от сигналите е споменат бизнесменът Иван Саздов като представляващ офшорната фирма Palms Enterprises” (Overseas) LTD, като се твърди, че фирмата е изпратила по сметка на EMA BGS SL 1.7 млн. евро, представлявана от Борислава Йовчева, а по-късно от нейния баща.

Премиерът Бойко Борисов отрича да има къща и имоти в  Барселона и обвини за разследването в Испания  “Изтока,  руски служби, “съседи по месторабота” , изказа и  идеята, че   шествието по повод 147 г. от гибелта на Васил Левски е трябвало да му направи  “Пуч”.

До момента обаче умело се заобикаля  фактът, че испанските власти  не разследават Борисов като собственик на  “Къща в Барселона”,  а за съучастие в  схема за пране на пари при  обслужването на  въпросния  имот и връзките му с проверяваните. И не само.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.