Последни новини
Home / Законът / Проф. Снежана Начева представи пред няколко поколения юристи „Отразени мигове“ – нова книга със стихове

Проф. Снежана Начева представи пред няколко поколения юристи „Отразени мигове“ – нова книга със стихове

Defakto.bg

 

Голямата  зала на СЮБ в петък събра  юристи от няколко поколения за едно знаменателно музикално-поетично представяне на новата книга със стихове на проф. Снежана Начева.

Известната юристка презантира стиховете под заглавие „Отразени мигове” – корицата на книгата е  илюстрирана  с картина на Венцислав Павлов и впечатляващо изпълнена от  печатницата на Университетското издателство „Св.Кл.Охридски“.  На представянето издателят проф. Валери Стефанов, избра сполучлив образ за книгата на проф. Начева –  машините, които са виждали различни текстове, включително и на много известни български правници, сега сякаш са получили вдъхновение от нежното слово.  И така зададе въпрос към публиката, защо юристите искат да пишат поезия и сам си отговори, че така всеки един от нас иска да се присъедини към мекия език на поезията, с който да разговаря със себе си.

Снежана Начева отново беше избрала, да прочете избрани страници, които да прозвучат заедно с музиката на Фредерик Шопен в изпълнение на Мария Трионджиева, която също е твърде близо до правото.

Стихосбирката е  със  специални посвещения от авторката на своя внук Георги, на дъщерята Пролет и на онзи, с когото Снежана е преживяла почти 40 години, юристът Начко Начев, когото още помнят в Министерството на правосъдието. Символът на „светещите хора” не случайно бележи финалът на тази книга с поезия.

В един от разделите на „Отразени мигове” авторката не за първи път задочно разговаря, този път с 33 известни интелектуалци и автори, към които има свои индивидуални послания. Като започва общуванета с Езоп, преминава през Валери Петров, Пейо Яворов, Овидий, поетите Сергей Пушкин и  Борис Христов и много други.

В стихосбирката има специалното посвещение на професор Кино Лазаров, който неотдавна ни напусна. Спомената беше и наскоро починалата професор Михайлина Михайлова, която беше открила Правото в стария завет.

Проф. Снежана Начева е известен  преподавател по конституционно право и бивш съдия в Конституционния съд.Тя  продължава да е председател на културния дом към СЮБ.

Снимки и текст Васил Чобанов

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.