Последни новини
Home / Законът / Ще разпитват световно известния финансист проф. Стив Ханке за корупция от времето на Иван Костов

Ще разпитват световно известния финансист проф. Стив Ханке за корупция от времето на Иван Костов

Defakto.bg

 След като обяви проверка на схеми за държавна помощ от времето на премиера Станишев, самосезира се за „Къщата в Барселона„,  в понеделник прокуратурата подхвана и корупцията от времето на Иван Костов. Изглежда примерът на испанската антикорупционна прокуратура е заразителен.

От съобщение на пресцентъра на държавното обвинение научаваме, че   прокуратурата  се е самосезирала и  по повод изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“.   Изявленията бяха представени в интервю за предаването „120 минути“ на национална телевизия бТВ. Обяснения ще бъдат снети и от всички посочени в интервюто на проф. Стив Ханке лица, казва обвинението.

Това означава, че обяснения ще дават бившият премиер Иван Костов и екс – президентът Петър Стоянов.

И още в съобщението:

Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от проф. Стив Ханке с цел конкретизиране на изложените твърдения в интервюто, с оглед преценка за наличието на достатъчно данни за образуване на наказателно производство за корупционни престъпления.

От проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага, посочва  прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.