Последни новини
Home / Актуално / Едно различно Общо събрание на адвокатите – очаквания и надежди за нов стил в управлението на гилдията

Едно различно Общо събрание на адвокатите – очаквания и надежди за нов стил в управлението на гилдията

Defakto.bg

Борислав Вълчев

Тазгодишното Общо събрание на адвокатите от всички адвокатски колегии се състоя при изтекли три години от четиригодишния мандат на Висшия адвокатски съвет, за които той:

 • Не успя да обедини адвокатите за измененията в техния закон, като не включи в съставения от него законопроект желаните от много от тях промени в правомощията на висшите органи на адвокатурата, адвокатските избори, съдебен контрол на актовете на органите на адвокатурата и др., не го съобрази с Правото на Европейския съюз;
 • Издадената от него Наредба за минималните адвокатски хонорари бе отменяна частично многократно от съда;
 • Не направи нищо относно унизителните подаяния, които служебните адвокати получават от държавата;
 • Неаргументирано и излишно увеличи двойно вноските, които събира от адвокатите, показателно е, че видно от финансовия отчет, той не може да похарчи тези пари.
 • Единственото нещо, които свърши за „електронната адвокатура“, бе създаването на система за плащане на същите тези вноски по електронен път;
 • Проспа проблемите в Закона за мерките срещу изпиране на пари и причини хаос и паника сред адвокатите;
 • Не свърши нищо относно нелоялната конкуренция и кражбата на адвокатски труд.

Тази безпомощност е придружена от арогантно поведение към адвокатите и адвокатските съвети, имащи различно мнение и игнориране на всички предложения за решаване на проблемите.

Положителното в работата му се ограничава до изпълнението на номиналните му функции. Годишния отчет за дейността е изпълнен със заседания, решения, конференции, комисии, работни групи и други участия, но не и с конкретни резултати по гореизложените проблеми.

Оказа се, че делегатите не ги вълнува колко са взетите решения и сформираните комисии, нито пък колко хиляди са похарчени за канцеларски принадлежности, а те ясно показаха, че не приемат и няма да приемат това формално изпълняване на задълженията..

За първи път не се прие отчета на Висшия адвокатски съвет.

За първи път Общото събрание официално сне доверие от него. Доста делегати пряко поискаха оставката му. В случай, че не я подадат, членовете му са длъжни да намерят разумен и достоен изход от ситуацията, като изпълнят решенията на това събрание, включително за намаляване на членския внос и за съдържанието на новия закон за адвокатурата.

Обединени, делегатите изразиха и отношение с нарочна декларация в защита на правото. Да се приписват политически подбуди за нея е доста абсурдно – за да е така, би трябвало всички делегати да са от една политическа партия или коалиция, т.к. тя бе гласувана единодушно.

На българската адвокатура предстои усилна година, в която да изчисти концепция за нов, работещ устройствен закон, и в края на която, да избере Висш адвокатски съвет и председател, които:

 • да са успели адвокати, за да не гледат на поста като възможност за професионална и финансова реализация;
 • да познават проблемите ни в детайли, да са показали ангажираност и да са полагали усилия за решаването им;
 • да са кооперативни, диалогични и да умеят да работят в екип
 • да притежават желание и енергия за работа в обществена полза.

Те трябва да приведат адвокатурата в съответствие с изискванията на съвременния бързоразвиващ се свят, но и да създадат нормални условия за всеки адвокат да изпълнява конституционните си задължения в защита правата и интересите на гражданите и юридическите лица.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.