Последни новини
Home / Законът / Нено Димов остава в ареста – накърнявал авторитета на правителството, смята Апелативният спецнаказателен съд

Нено Димов остава в ареста – накърнявал авторитета на правителството, смята Апелативният спецнаказателен съд

Defakto.bg

Решението за продължаванато задържане е  подписано  с особено мнение от  съдията докладчик Даниела Росенова

Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия екоминистър Нено Димов с два на един гласа.   Отказа си да промени мярката за неотклонение на бившия министър, съдът аргументира с доводите на прокуратурата –   делото е тежко и  това поражда опасност Димов да извърши друго престъпление.

Любопитен детайл е обяснението, че опасността идвала от факта, че  с действията си Димов накърнява авторитета на правителството.  Авторитетът на правителството не е грижа и задължение на съда – в закона такова основание няма, коментираха пред Де Факто изненадани спецове по наказателно право.

Съдът показа, че не е обективен и безпристрастен и навлезе в обвинителната функция, защото такова обвинение, че уронва престижа на правителството, няма“, коментира и адвокатът на Димов  Ина Лулчева.  „ Това задържане е една абсолютна репресия в обслужване на обществени интереси, неясно какви, създава се впечатление наистина, че не се търси действителната причина за състоянието на водата, а се казва, щом хората страдат, ето ви един министър. Вие сами сте свидетели, че всеки ден се хвалим, че има един министър задържан и за да не престане тази хвалба, ще го държим. И съдът обслужва това поведение на прокуратурата„, заяви  Лулчева.

Решението за оставане на  Димов в ареста е подписано  с особено мнение на съдията докладчик Даниела Росенова, бивш председател на апелативния спецсъд.  „Не споделям, че има опасност Димов да извърши друго престъпление, ако му се наложи по-лека мярка. В този смисъл тази мярка е незаконосъобразна. Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление„, заяви съдията.

Въпреки желанието на Нено Димов да не бъде в съдебна зала, което е пискал писмено,  съдебната охрана го доведе.  Съдът отказа да провери кой е нарушил правата на обвиняемия.  Наскоро Съдът на ЕС в Люксемубрг по запитване на съдия Иво Хинов от специализирания наказателен съд подробно разясни,  че обвиняемият има право да отказва присъствие в  съдебна зала, без това да шиканира процеса. ( Подробности тук  )

Бившият министър е в ареста от 9 януари по обвинение в умишлена безстопанственост  заради водната криза в Перник заради утвръждаваните от него графици по  които вода получавали и „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“, вместо ограничените количества заради спадащото ниво на язовир „Студена.   Обвинения по делото получиха още бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившата кметицата Севделина Ковачева, които ще отговарят за закъснелия режим, за безстопанственост и за неизгодни сделки

Докато бе задържан заради водната криза в Перник, Нено Димов получи още едно обвинение – за концесията на ски зона „Банско“,  съобщи специализираната прокуратура.

Такова обвинение на Димов обаче реално не е повдигнато, научи Де Факто от защитата му.  Може би арестът по първото обвинение ще служи за отработване на второто,  допускат юристи,  но това не е по реда на закона, напомнят те.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.