Последни новини
Home / Законът / Нено Димов остава в ареста – накърнявал авторитета на правителството, смята Апелативният спецнаказателен съд

Нено Димов остава в ареста – накърнявал авторитета на правителството, смята Апелативният спецнаказателен съд

Defakto.bg

Решението за продължаванато задържане е  подписано  с особено мнение от  съдията докладчик Даниела Росенова

Апелативният специализиран съд остави в ареста бившия екоминистър Нено Димов с два на един гласа.   Отказа си да промени мярката за неотклонение на бившия министър, съдът аргументира с доводите на прокуратурата –   делото е тежко и  това поражда опасност Димов да извърши друго престъпление.

Любопитен детайл е обяснението, че опасността идвала от факта, че  с действията си Димов накърнява авторитета на правителството.  Авторитетът на правителството не е грижа и задължение на съда – в закона такова основание няма, коментираха пред Де Факто изненадани спецове по наказателно право.

Съдът показа, че не е обективен и безпристрастен и навлезе в обвинителната функция, защото такова обвинение, че уронва престижа на правителството, няма“, коментира и адвокатът на Димов  Ина Лулчева.  „ Това задържане е една абсолютна репресия в обслужване на обществени интереси, неясно какви, създава се впечатление наистина, че не се търси действителната причина за състоянието на водата, а се казва, щом хората страдат, ето ви един министър. Вие сами сте свидетели, че всеки ден се хвалим, че има един министър задържан и за да не престане тази хвалба, ще го държим. И съдът обслужва това поведение на прокуратурата„, заяви  Лулчева.

Решението за оставане на  Димов в ареста е подписано  с особено мнение на съдията докладчик Даниела Росенова, бивш председател на апелативния спецсъд.  „Не споделям, че има опасност Димов да извърши друго престъпление, ако му се наложи по-лека мярка. В този смисъл тази мярка е незаконосъобразна. Не е събрано досега нито едно доказателство, че ако бъде освободен, ще извърши друго престъпление„, заяви съдията.

Въпреки желанието на Нено Димов да не бъде в съдебна зала, което е пискал писмено,  съдебната охрана го доведе.  Съдът отказа да провери кой е нарушил правата на обвиняемия.  Наскоро Съдът на ЕС в Люксемубрг по запитване на съдия Иво Хинов от специализирания наказателен съд подробно разясни,  че обвиняемият има право да отказва присъствие в  съдебна зала, без това да шиканира процеса. ( Подробности тук  )

Бившият министър е в ареста от 9 януари по обвинение в умишлена безстопанственост  заради водната криза в Перник заради утвръждаваните от него графици по  които вода получавали и „Стомана индъстри“ и „Топлофикация – Перник“, вместо ограничените количества заради спадащото ниво на язовир „Студена.   Обвинения по делото получиха още бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов и бившата кметицата Севделина Ковачева, които ще отговарят за закъснелия режим, за безстопанственост и за неизгодни сделки

Докато бе задържан заради водната криза в Перник, Нено Димов получи още едно обвинение – за концесията на ски зона „Банско“,  съобщи специализираната прокуратура.

Такова обвинение на Димов обаче реално не е повдигнато, научи Де Факто от защитата му.  Може би арестът по първото обвинение ще служи за отработване на второто,  допускат юристи,  но това не е по реда на закона, напомнят те.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.