Последни новини
Home / Законът / Обявиха конкурс за „външни“ назначения на 4 районни съдии

Обявиха конкурс за „външни“ назначения на 4 районни съдии

Defakto.bg

Съдийската колегия на ВСС обяви конкурс за първоначално назначаване и заемане на 4 длъжности „съдия” в районните съдилища в  Своге, Кърджали, Лом и Берковица. Става дума за т.нар. външни назначения, на юристи извън системата. С последните промени в съдебния закон квотата за тях бе премахната.

Кандидатите подават заявление за участие във всеки от конкурсите в 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник“ лично или чрез писмено упълномощен представител на основание чл. 181, ал. 2 и ал. 4 от ЗСВ и чл. 11, ал. 1 от Наредба № 1 от 9 февруари 2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт.

Конкурсите се провеждат от конкурсни комисии на два етапа – писмен и устен изпит по реда на чл. 184 от Закона за съдебната власт. Датата, часът и мястото на провеждане на писмените изпити допълнително ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“ и ще бъдат публикувани и на интернет страницата на ВСС. Устният изпит се провеждат по график и на места, определен от конкретната конкурсна комисия.

Откриха процедури за избор на 18 съдебни шефове

Процедури за избор на ръководители на Военноапелативния съд, 4 окръжни и 13 районни съдилища откри днес колегията на ВСС.

Става дума за председатели на окръжните съдилища във Враца, Ловеч, Смолян, Силистра и на районните съдилища в Ардино, Велинград, Мадан, Оряхово, Първомай, Тервел, Трявна, Средец, Балчик, Ловеч, Омуртаг, Попово и Тополовград.

Единадесет от длъжностите са свободни, като за десет от съдилищата няма постъпили кандидатури в предходните изборни процедури. А единственият кандидат да ОС-Враца не бе назначен от мнозинството.

Седем от длъжностите предстои да бъдат овакантени през периода 01 – 22.04.2020 г., поради изтичане на мандатите на настоящите административни ръководители на Военно-апелативния съд, Окръжен съд – Силистра, Районен съд – Попово, Районен съд – Омуртаг, Районен съд – Тополовград, Районен съд – Балчик и Районен съд – Ловеч.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.