Последни новини
Home / Законът / СГС: Народното събрание и съдът в Сливница дължат 393 000 лв. на белгиец, съден лошо по лош закон у нас

СГС: Народното събрание и съдът в Сливница дължат 393 000 лв. на белгиец, съден лошо по лош закон у нас

Defakto.bg

Маниерите на хаотично  законотворчество, ненавременното хармонизиране на европейското право  и  правоприлагането за пореден път стават  причина за осъждане на български институции от чужди граждани.

Белгиецът Октай Екици е осъдил Народното събрание и районния съд в Сливница да му платят обезщетение от 393 000 лева за нарушение на  правото на Европейския съюз.  Преди 3 г. той е бил осъден условно за недекларирана сума на границата, а парите са отнети в полза на държавата, съобщи  Лекс.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Съдия Петя Алексиева от Софийския градски съд (СГС) e приела, че в случая има  съществено нарушение на правото на ЕС, което е и в пряка причинно-следствена връзка с настъпилите вреди за чужденеца.

Проблемът

Проблемът е в действалата до 25 октомври 2019 г. разпоредба на чл. 251, ал.2 от Наказателния кодекс, според която  при недеклариране на суми над 10 000 евро при преминаване през външна граница на ЕС, освен затвор и глоба за нарушителя, парите му се отнемат в полза на държавата.  През януари 2019 г. обаче Съдът на ЕС обяви, че българското законодателство противоречи на правото на съюза и през октомври парламентът отмени разпоредбата.

Случаят на белгиеца Екици е от лятото на 2017 г. На 10 юли той влизал от Сърбия в България през „Калотина“ и не декларирал, че пренася 200 950 евро. Веднага бил задържан, а след само два дни съдът в Сливница одобрил споразумение между Екици и прокуратурата, с което белгиецът се признава за виновен и получава  условна присъда от 5 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, а пренасяната сума е  конфискувана.

Белгиецът завежда дело, но районният съдът в Сливница приема, че към момента на одобряване на споразумението, определението на съда в Люксембург за противоречие между чл. 251, ал. 2 НК и правото на ЕС не е било постановено.

Решението

Съдия Алексиева обаче отхвърля решението с аргумента, че правото на ЕС има предимство пред националното законодателство и съдът в Сливница е трябвало пряко да го приложи  и да остави без приложение разпоредбата, която евентуално му противоречи, т.е. чл. 251, ал. 2 от НК.

Посочва, че е нарушението е  достатъчно съществено, тъй като е извършено от национален съд, чието решение не е подлежало на обжалване и той не е отправил преюдициално запитване до Люксембург, а е постановил акт, който противоречи на правото на ЕС.

„Ето защо съдът приема, че ответникът РС-Сливница е нарушил задължението на националния съдия, натоварен в рамките на своята компетентност с прилагането на разпоредбите на правото на Съюза, да гарантира пълното действие на тези разпоредби, било като сам вземе решение да не приложи националната разпоредба на чл.251, ал.1 НК противоречаща на чл. 4, §2 и чл. 9, §1 от Регламент (ЕО) 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета, било като отправи преюдициално запитване с цел да разсее съмненията си във връзка с правилното тълкуване на правото на Съюза“, е записано в решението на СГС.

Народното събрание също е допуснало нарушение с бездействието си от 2007 г. по хармонизиране на законодателството с това на ЕС, е записано в мотивите.

„Налице е и третата предпоставка, а именно пряка причинно-следствена връзка между нарушението и настъпилите вреди. Безспорно същата е налице, доколкото, ако процесната норма на чл.251, ал.2 от НК не съществуваше, респективно, своевременно бе отменена от законодателя (при наличието на стартирала още през 2012 г. наказателна процедура във връзка с неизпълнение от страна на РБ на чл.63 от ДФЕС), то националният съд от своя страна нямаше да я приложи, което нямаше да доведе до отнемане на процесната сума“, посочва  съдът.

„В този случай и съобразно практиката на СЕС, достатъчно същественият характер на нарушението се предполага.  Тази презумпция в настоящото производство не е оборена“, казва още СГС.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.